Bell AH-1W „Super Cobra“
Aktuality, História, Letectvo,

Námorná pechota Spojených štátov uzemnila vrtuľníky Bell AH-1W „Super Cobra“.


FORT WORTH, Texas (20. októbra 2020) – Po viac ako tridsiatich rokoch spoľahlivej služby Námorná pechota Spojených štátov (USMC) oficiálne uzemnila vrtuľníky Bell AH-1W „Super Cobra“. Ikonický dvojlistý stroj slúžil ako bojový vrtuľník pre námornú pechotu v bojových misiách po celom svete, vrátane operácie Púštna búrka, Sloboda Iraku alebo Trvalá sloboda.

„Stroje AH-1W Super Cobra obdivuhodne slúžili dlhé roky a zanechávajú za sebou odkaz vždy presnej a cielenej podpory pre našu námornú pechotu,“ uviedol plk. David Walsh, programový manažér pre program ľahkých/bojových vrtuľníkov (PMA-276). „Hoci sa týmto kapitola AH-1W uzatvára, stroje AH-1Z Viper sú plne pripravené podporovať našu námornú pechotu v najbližších rokoch.“

Pôvodne navrhnutý ako AH-1T +, vrtuľník Super Cobra prvýkrát vzlietol 16. novembra 1983 v leteckom výskumnom centre spoločnosti Bell v texaskom Arlingtone. Spoločnosť Bell dodala námornej pechote celkovo 179 strojov AH-1W. Prvá dodávka sa uskutočnila 27. marca 1986, posledné stroje boli dodané v roku 1999. Až do augusta tohto roku na nich námorná pechota nalietala celkovo 933 614 hodín.
„Sme neuveriteľne pyšní na schopnosti a možnosti, ktoré vrtuľníky AH-1W poskytli námornej pechote počas svojej 34-ročnej služby,“ uviedol Michael Deslatte manažér programu H-1 spoločnosti Bell. „Pôsobivý odkaz strojov Super Cobra je presvedčivým dôkazom oddanosti a vysokej kvality, ktorú do nich po generácie vkladali zástupy mužov a žien pracujúcich pre Bell. V tomto odkaze budeme v nasledujúcich rokoch pokračovať,“ dodal Deslatte.

Vrtuľníky AH-1W prerobené na AH-1Z Viper budú aj naďalej v službách námornej pechoty. Štvorlistý stroj Viper nahradí Super Cobru a stane sa tak predstaviteľom platforiem moderných bojových vrtuľníkov, vybavených plne integrovanými protipancierovými systémami a zbraňovými systémami vzduch/vzduch a navrhnutých tak, aby sa mohli zúčastniť širokého spektra súčasných misií.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov