Pištoľ CZ 75 vyrobená v Českej zbrojovke z edície nazvanej Anthropoid, Autor: VHÚ
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

VHÚ získal od Českej zbrojovky dve unikátne pištole z edícií Republika a Anthropoid

 


Česko, 19. august 2020 (AM, MO ČR) – Riaditeľ Vojenského historického ústavu Praha brigádny generál Aleš Knížek prevzal od zástupcov spoločnosti Česká zbrojovka as Uherský Brod dve úplne unikátne pištole, vyrobené v tomto českom zbrojárskom podniku. Jedná sa o pištoľ z limitovanej edície CZ 75 Republika s poradovým číslom 1928 a o pištoľ CZ 75 z taktiež jedinečnej edície nazvanej Anthropoid, s číslom 1942 – 27. Obe tieto pištole budú zaradené na čestné miesto do zbierok krátkych strelných zbraniach VHÚ.

Lubomír Kovařík, prezident spoločnosti CZ Group, pod ktorú spadá Slovenská zbrojovka, a riaditeľ VHÚ, generál Aleš Knížek, ktorý preberá pištoľ CZ 75 Republika, výrobné číslo 1928
Autor: VHÚ

Pištoľ číslo 1928 z edície CZ 75 Republika a pištoľ z edície Anthropoid s číslom 1942 – 27 odovzdal riaditeľovi VHÚ generálovi Alešovi Knižkovi v podnikovej predajni Českej zbrojovky v pražskej Opletalovej ulici Lubomír Kovařík, prezident spoločnosti CZG – Česká zbrojovka Group, pod ktorú firma patrí.

Tento dar potvrdzuje a rozširuje tradíciu spolupráce Českej zbrojovky s Vojenským historickým ústavom Praha. V jej rámci sú jednotlivé kusy rôznych modelov zbraní vyrobených v Českej zbrojovke odovzdávané do zbierok VHÚ pre muzeálne potreby, ako historický odkaz potvrdzujúci produkciu firmy aj tradíciu výroby zbraní na českom území. Obe zbrane dostal VHÚ darom, čím sa tiež nadväzuje na tradíciu vzniknutú už za prvej republiky, v ktorej čs. zbrojárske firmy pravidelne venovali vtedajšiemu Pamätníku oslobodenia ukážky svojej produkcie.

Pištoľ CZ 75 Republika, výrobné číslo 1928, vyrobená v sto kusovej edícii v Českej zbrojovke, k 100. výročiu založenia republiky 1918 – 2018, Autor: VHÚ

Najznámejší výrobok: pištoľ CZ 75 kalibru 9 mm

Pištoľ patrí k jednej z hlavných častí výrobného programu Českej zbrojovky. Najznámejším produktom zbrojovky v tejto kategórii je legendárna pištoľ CZ 75 kalibru 9 mm, ktorú v rokoch 1969-1975 skonštruoval František Koucký. Pištoľ má tzv. Revolverovú spúšť, ktorá umožňuje prvý výstrel (s nábojom v komore) uskutočniť prostým stlačením spúšte bez predchádzajúceho ručného natiahnutia kohúta. Pôvodne mala zásobník na 15 nábojov, od roku 1997 je to celkom 16 nábojov. Pištoľ sa stala jednou z najslávnejších zbraní vyrábaných v Československu a v Českej republike, dodnes je vo výzbroji mnohých ozbrojených zložiek na celom svete. Detailne sa môžete o pištoli CZ 75 dočítať v článku kurátora zbierky ručných zbraní VHÚ Jana Skramoušského.

Riaditeľ Vojenského historického ústavu Praha brigádny generál Aleš Knížek s pištoľou CZ 75 vyrobenou v Českej zbrojovke z edície nazvanej Anthropoid, s číslom 1942 – 27, Autor: VHÚ

CZ 75 Republika pre Donalda Trumpa

Pištoľ CZ 75 sa stala tiež základom limitovaných a zberateľsky vyhľadávaných edícií, ktoré Česká zbrojovka vyrába v posledných rokoch vedľa svojej bežnej produkcie. Najznámejšou a mimoriadne úspešnou sa stala edícia CZ 75 Republika, v ktorej bolo v roku 2018, k stému výročiu založenia Československa, vyrobených sto kusov pištolí v luxusnom umeleckom prevedení, s ručne rytým zdobením, uložených vo zdobenom boxe. Každá zbraň má svoje vlastné číslo začínajúce 1918, pripomínajúce jednotlivé roky republiky. Kazeta, v ktorej je pištoľ uložená, je vyrobená z troch druhov dreva, na jej veku sú vyrezané lipové ratolesti a vnútri veka sa nachádza Masarykova podobizeň a prvorepublikový československý znak.

Jednu z týchto zbraní aj postúpil premiér Českej republiky Andrej Babiš americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi pri oficiálnej návšteve českého premiéra v USA v marci 2019. Prezident Trump dostal pištoľ s číslom 1946, čo je rok jeho narodenia.

Edícia Anthropoid k 75. výročiu vykonania atentátu na R. Heydricha

Edícii Republika predchádzala už v roku 2017 vydaná edícia s názvom Anthropoid, podľa parašutistického výsadku československých vojakov, ktorí vykonali v máji 1942 atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Edícia celkom 75 kusov zbraní bola vyrobená pri 75. výročí prevedení atentátu.

Na vzniku oboch edícií zdobených pištoľou má významný podiel rytec René Ondra, ktorý je s Českej zbrojovky úzko spätý už tri desiatky rokov – podrobný rozhovor a zrode a výrobe zdobených zbraní oboch limitovaných edícií nájdete TU. Na výrobe sa okrem samotného Ondru podieľalo niekoľko ďalších rytcov, leštič kovov, čalúnnik, umelecký stolár, paspartérka a ďalší odborníci. Ručne vyrývali ornamenty v podobe lipových listov, do niektorých miest vložili aj 24- karátové rýdze zlato. Na zbraniach z radu Republika je zlatý prvorepublikový československý znak, heslo Pravda víťazí používané na vlajke prezidenta republiky alebo nápis Vyrobené v Českej republike. Na zbraniach z radu Anthropoid sú vyryté mená Jána Kubiša a Josefa Gabčíka, dátum vykonania atentátu a na drevenom obložení rukoväti je vyrytý prvorepublikový znak Československa v kombinácii so štátnou vlajkou.

Česká zbrojovka as Uherský Brod patrí k desiatke najvýznamnejších svetových výrobcov ručných zbraní, dnes je súčasťou skupiny CZG – Česká zbrojovka Group. Portfólio jej zbraní je komplexné a široké, vyrába pištole, guľovnice, malokalibrovky, pre ozbrojené sily tiež samopaly, útočné, bojové i odstreľovacie pušky. Pre Armádu Českej republiky dodáva napríklad zbrane zo série CZ Bren, a to od roku 2011.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov