Ilustračné foto
Aktuality, História, Letectvo,

Historický okamih: Izraelské vojenské lietadlá prvý krát na nemeckej oblohe

Nemecko, 16. august 2020 (AM) – Nikdy predtým Izraelské vojenské lietadlá nepristávali na nemeckej pôde. Keď Nemci začali svoje nenávistné kroky proti židom ešte pred začiatkom ich úplného vyhladzovania počas 2. svetovej vojny, prispeli tým vo veľkej miere k vytvoreniu ich vlastného štátu. Dnes je samozrejme situácia v Nemecku iná a preto môžeme byť svedkami tohto jedinečného “úkazu”.


Budúci týždeň položí nemecko-izraelská delegácia veniec pri pamätníku koncentračného tábora Dachau. Stíhačky z hebrejského štátu pristanú na nemeckom letisku.

 

Izraelskí bojovníci na nemeckej oblohe!
Všetko je raz “po prvý krát”. Časopis Der Spiegel k tomu napísal:

“Po holokauste je tento akt dôkazom nášho priateľstva, že dnes budeme lietať bok po boku s izraelskými leteckými silami,” uviedol šéf generálneho štábu nemeckých vzdušných síl Ingo Gerhartzp.

Od 17. do 28. augusta budú letecké sily týchto dvoch krajín, ktoré majú tak temnú spoločnú históriu (všetci vieme čo páchali nemci na židoch), viesť spoločné manévre počas prvého týždňa predtým, ako sa k výcviku pripoja ďalšie partnerské krajiny. Nemecké letectvo sa v roku 2019 zúčastnilo na spoločných cvičeniach v izraelskej púšti Negev.
Izraelské vojenské lietadlá však nikdy nepristáli na nemeckej pôde.

 

Pocta športovcom na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972
18. augusta sa stíhači z Izraela zúčastnia ceremoniálu na pamiatku jedenástich Izraelských atlétov zabitých počas olympijských hier v Mníchove v roku 1972. Štyridsaťosem rokov po tomto brutálnom akte preletí nad leteckou základňou “Fürstenfeldbruck” nemecko-izraelská formácia. Vtedy tam zahynulo deväť rukojemníkov palestínskej
organizácie Čierny september, ako aj jeden policajt z vtedajšej NSR (pre maloletých NSR: Nemecká Spolková Republika).

 

“Spiatočný let bude prechádzať nad okolim Dachau. Potom nemecko-izraelská delegácia položí veniec na pamätník
koncentračného tábora a pripomenie si obete holokaustu a tyranie národného socializmu”, uviedol zástupca nemeckej “Luftwafe”
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov