.
Aktuality, História,

Rusi nepotrebujú 300, stačí jeden: Vojnový hrdina z augusta 2008

Rusko, 11. august 2020 (AM) – V roku 2019 sa v tlačovom stredisku Južného Osetska uskutočnila tlačová konferencia a slávnostné odovzdávanie ceny bývalému vojakovi ruskej 58. armády Tasbolatovi Ibraševovi, ktorý pred 11 rokmi stál v ceste pred celou kolónou gruzínskej armády.


 

 

 V auguste 2008, ako vojak 58. ruskej armády, prišiel na pomoc Južným Osetom a bol jedným z tých, ktorí prinútili agresora k mieru. O niekoľko dní neskôr sa po celom svete rozšírila fotografia a video s Tasbolatom, ktoré urobili zahraniční novinári. Video sa volalo „Rusom 300 nie je potrebných, stačí jeden.“

O 11 rokov neskôr sa Tasbolat Ibrašev opäť vrátil do Činvalu. Nedávno sa vďaka úsiliu zástupcu Štátnej dumy Aldara Damdinova našiel skutočný hrdina tohto videa. Ukázalo sa, že to je Tasbolat Ibrashev, rodák z Astrachánu, ktorý teraz žije v moskovskom regióne.

 

 

 

Aldar Damdinov hovoril o tom, prečo tak aktívne hľadali hrdinu slávneho videa. Podarilo sa mu tiež nájsť ďalších účastníkov tohto senzačného príbehu a čoskoro sa všetci môžu stretnúť.

„Keď som prvýkrát videl toto video, moje srdce sa doslova potopilo. Povedali nám, že to bol burjat, náš krajan,  “povedal Damdinov.

 

Tasbolat Damdinov ho označil za „hrdinu novej doby“. Podľa neho sa vo svete deje veľa krutých a strašných vecí, ale fakty nie sú vždy správne umiestnené a snažia sa obviňovať ruskú armádu zo „všetkých hriechov“.

“Tento incident a skutočnosť, že zahraniční novinári distribuovali video do celého sveta, však hovoria o mierovej povahe ruskej armády.” Nikdy sme sa nepokúšali urobiť viac, ako bolo potrebné, len chrániť svoje vlastné. V roku 2008 to bolo rovnako – Gruzínsko zaútočilo na bezbranných ľudí a v tejto situácii bola naša armáda nútená vstúpiť, zastaviť všetko a chrániť ľudí, “uviedol Damdinov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov