.
Aktuality, Letectvo,

Zacharovová “Ak máte silné nervy prečítajte si prepis rozhovorov pilotov TU-154.”

Rusko, 2. august 2020 (AM) – Závery poľskej komisie pre opätovné vyšetrovanie katastrofy Tu-154, ktoré sa prelínajú s fikciou a stáva sa z nich nekonečný fantazijné proces, sa premenili v “Yoknapatawpha (fiktívne štvrť na juhu USA, kde sa odohrávajú udalosti z diel spisovateľa Williama Faulknera – pozn. Red .) súčasného Poľska, “povedala hovorkyňa MZV RF Maria Zacharovová.


 

Poľská komisia k opätovnému vyšetrovaniu TU-154 skôr uviedla, že TNT, ktorého explózia údajne spôsobila haváriu, bol pri opravách v Rusku umiestnený do lietadla. To je uvedené v priebežnej správe komisie pod vedením bývalého ministra obrany Antoniho Macierewicza. Dokument opakuje, že príčinou havárie lietadla bola explózia, pretože “k takýmto poškodením nemohlo dôjsť” iba v dôsledku zrážky lietadla so zemou.

“Čítam týždeň rôzne nápevy o tom, že, poľská komisia, ktorá má znovu vyšetriť pád Tu-154 poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, tvrdí, že TNT, ktorého explózia údajne spôsobila haváriu, bol počas opráv v Rusku umiestnený do lietadla ‘. Dovoľte mi pripomenúť, že komisia pracuje pod vedením bývalého poľského ministra obrany Antoniho Macierewicza, “napísala Zacharovová na Facebooku.

 

Podľa nej sa “toto, opätovné vyšetrovanie ‘so svojimi, predbežnými výsledkami’ stalo skutočnou Yoknapatawpha moderného Poľska”. “Realita sa neoddeliteľne prelínala s fikciou a mení sa v nekonečný fantazijný proces,” povedala tlačová hovorkyňa. Tiež odporučila poľskej komisii, aby si prečítala, alebo vypočula prepis rozhovorov medzi pilotmi poľského “lietadla číslo 1”.

 

“Čo chcem v podstate povedať. Prečítajte si prepis rozhovorov pilotov poľského, lietadlá číslo 1 ‘. Ak máte nervy naozaj silné, radšej si ho vypočujte, “napísala Zacharovová na Facebooku a pripojila príslušný odkaz.

 

Havária Tu-154 v Smolensku

Lietadlo Tu-154 prezidenta Kaczyńského havarovalo 10. apríla 2010 počas pristávania na letisku Smolensk-Severnyj. Na palube bolo 96 ľudí: 88 cestujúcich a osem členov posádky, ktorí leteli na smútočnú akciu v Katyni. Všetci zahynuli. To, že príčinou havárie lietadla bola explózia, vyhlasujú vo Varšave od roku 2016. V rámci hľadania stôp výbušnín bola exhumované telá mŕtvych ľudí, vrátane Kaczyńského. Rad poľských odborníkov uviedol, že vykonané pitvy nepotvrdili verziu výbuchu na palube lietadla.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že tvrdenia o explózii sú iracionálne, verziu výbušného zariadenia odmietol aj vyšetrovací výbor. Oficiálna zástupkyňa Vyšetrovacieho výboru RF Svetlana Petrenková uviedla, že takéto vyhlásenia sú ďalším nešikovným pokusom spochybniť očividné fakty.

Podľa jej slov neboli podľa znaleckých záverov zistené žiadne stopy výbušnín na fragmentoch lietadla Tu-154M ani na pozostatkoch mŕtvych ľudí, a tiež neboli nájdené stopy látok, ktoré nie sú typické pre materiály konštrukčných prvkov lietadla a produkty jeho prevádzky. Petrenková zdôraznila, že ruskí vyšetrovatelia nepochybujú o okolnostiach havárie lietadla. Vzhľadom k obtiažnym poveternostným podmienkam sa mal kapitán lietadla rozhodnúť letieť na alternatívne letisko, ale k tomu nedošlo. Následné chybné akcie posádky, ktorá pokračovala v pristávaní v podmienkach absencie viditeľnosti a nereagovala ani na systém včasného varovania o priblíženie sa k zemi, viedli k tragédii.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov