.
Aktuality, Letectvo,

Francúzsko ponúklo Chorvátsku použité lietadlá Rafale

Francúzsko, 25. júl 2020 (AM ) – Dôsledky hospodárskej krízy spôsobené pandémiou covid-19 budú pravdepodobne bolestivé pre francúzsku priemyselnú a technologickú základňu obrany [BITD]. V správe, ktorú práve predložili v rámci „bleskovej“ misie, ktorú začal obranný výbor, poslanci Benjamin Griveaux a Jean-Louis Thiériot hovoria o „efekte pádu z útesu“ od tejto jesene.


 

To znamená, že pri absencii účinného plánu pomoci bude mať veľa stredne veľkých spoločností ktoré priamo či nepriamo spolupracujú s vojenským sektorom, pravdepodobne vážne finančné ťažkosti, ktoré by mohli viesť k ich koncu. Letecký sektor je osobitne postihnutý. Nákup nových lietadiel bude obmedzený. Vo vláde sa preto tiež domnievajú, že je potrebné zmobilizovať verejnú objednávku na obnovenie činnosti príslušných spoločností, najmä spoločností pracujúcich pre armádu.

 

To by mohlo zahŕňať objednanie približne 20 ďalších RAFALE za približne 2 miliardy eur, pričom treba mať na pamäti, že spoločnosť Dassault Aviation je závislá na mnohých drobných subdodávateľoch, ktorí sa ocitli (tak isto ako mnoho iných v iných sektoroch výroby) vo veľkých ekonomických problémoch. Preto Francúzska vláda vynaloží všetky prostriedky na ich udržaní sa nad vodou. Na dodanie lietadla na vývoz do polovice roku 2024 sa musí príslušná objednávka zadať do konca roku 2020. Objednávka prijatá pred týmto termínom však nie je zďaleka istá. Vyhliadky na zabezpečenie nových vývozných zmlúv „Rafale“ na vyplnenie „diery“ v rokoch 2024 – 27 sú skutočne veľmi neisté. Pravidelne sa uvádza Švajčiarsko, ktoré v septembri zorganizuje hlasovanie o modernizácii svojho bojového letectva, Fínsko, India a Egypt.

 

.

 

Ale ďalšia krajina by mohla mať záujem o “Rafale”. S výnimkou toho, že by to boli použité zariadenia. Chorvátsko sa javí ako potenciálny zákazník pre už používané Francúzske Rafale. Tie by boli prevzaté z existujúcej Francúzskej flotily. To by však Francúzi museli promptne nahradiť chýbajúce kusy novou objednávkou úplne nových strojov. Už len treba počkat na rozhodnutie Chorvátov. Pripomíname, že Chorvátsko musí nevyhnutne modernizovať svoje bojové letectvo, ktoré je založené na starých MiG-21. V roku 2018 sa rozhodli kúpiť 12 použitých F-16 z Izraela, ale spojenec, Spojené štáty sa postavili proti predaju a to zastavilo celú transakciu. Záhreb preto obnovil proces nadobudnutia nových strojov a tvrdí, že ponuky z Talianska [Eurofighter Tranche 1], Švédska [Gripen], Nórska, Dánska [použité F-16], Spojených štátov [F-16 Viper] a … z Francúzska obdržali.

 

Pokiaľ ide o francúzsky návrh, dlhodobo nebolo jasné, či Chorvátom ponúkli použité Mirage 2000, alebo použité Rafale. Teraz máme odpoveď.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov