© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

Rusko nedovolí USA privatizovať Mesiac, vyhlásil šéf Roskosmosu

Rusko, 26.máj 2020 ( AM, sputnik ) – Donald Trump na začiatku apríla podpísal výnos zakotvujúci právo Američanov na ťažbu vesmírnych zdrojov a nariadil, aby do polroka boli s ostatnými štátmi prerokované dohody o Mesiaci a ďalších vesmírnych telesách. Roskosmos označil tieto plány za agresívne a škodlivé medzinárodnej spolupráci.


 

Roskosmos nedovolí USA privatizovať Mesiac, vyhlásil v pondelok šéf ruskej štátnej korporácie Roskosmos Dmitrij Rogozin.

“V každom prípade nepripustíme privatizáciu Mesiaca kýmkoľvek. Odporuje to medzinárodnému právu, “povedal Rogozin v prenose rádia Komsomoľskaja pravda.

 

Pripomenul, že sa na rok 2021 plánuje vyslanie prvej ruskej automatickej misie na Mesiac. Rusko, vtedy ešte ako ZSSR, vyslalo naposledy prístroj k Mesiacu v roku 1976. Agentúra Reuters informovala na začiatku mája s odkazom na vlastné zdroje, že Trumpova vláda pripravuje návrh novej medzinárodnej dohody o ťažbe nerastov na Mesiaci, a plánuje do neho zapojiť Kanadu, Japonsko, Európsku úniu a SAE. Rusko v prvej etape medzi účastníkmi nebude.

 

Rogozin porovnal tieto plány s vpádom do Iraku a Afganistanu, keď sa americké vojenské operácie konali bez súhlasu OSN a svetového spoločenstva. NASA neskôr pozvala Roskosmos k účasti v medzinárodnom projekte osvojenia Mesiaca pod názvom Dohoda Artemis (Artemis Accords).

Roskosmos nemieni opakovať po USA projekt osvojenia Mesiaca ako ZSSR svojho času reagoval na americký projekt Hviezdnych vojen, povedal Dmitrij Rogozin.

 

“Nesmieme sa správať tak, ako svojho času reagoval bohužiaľ Sovietsky zväz na strategickú obrannú iniciatívu, kedy boli obrovské peniaze fakticky vyhodené na fantastickú ideu, ktorá nebola nakoniec realizovaná,” povedal.

 

Rusko dnes podľa jeho slov nemá prostriedky, aby slepo napodobňovalo podobné projekty.

“Musíme byť veľmi pragmatickí. Nemáme taký obrovský rozpočet, ktorý desaťkrát prevyšuje náš, ako má NASA, nemôžeme si dovoliť všelijaké rozmary, ako hovoria naši inžinieri, “poznamenal.

 

Rogozin zároveň pripomenul, že Rusko má vlastný program pre Mesiac, ktorý chce stelesniť. Hlasné vyhlásenie USA o plánoch dobytia Mesiaca musíme posudzovať cez prizmu politického boja medzi republikánmi a demokratmi, myslí si generálny riaditeľ Roskosmosu.

 

“Mesiac pre nás nie je konečný cieľ, nehodláme sa zúčastniť akýchsi mesačných pretekov, ktoré mi viac pripomínajú predvolebné, ktoré sa konajú v USA medzi republikánmi a demokratmi,” povedal v rozhlasovom programe.

 

Bude za desať rokov stála základňa na Mesiaci? Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov