Model lunárnej základne
Aktuality, Letectvo,

Bude za desať rokov stála základňa na Mesiaci? Video

Rusko, 15. marca 2020 ( AM, Pravda ) – Rusko plánuje postaviť základňu s posádkou na Mesiaci do roku 2030. Koncept lunárnej kolónie (lunárna základňa Zvezda) sa vyvíjal v čase ZSSR, bol to však iba projekt. V roku 2014 Rusko začalo s vývojom projektu stálej lunárnej základne, ktorý je určený na mnohé účely. Ruská lunárna základňa sa bude nachádzať neďaleko južného pólu mesiaca.


 

 

Základňa sa použije predovšetkým na vedecké experimenty a získavanie zdrojov. Mesiac je zdrojom izotopu hélia-3, ktorý je schopný podporovať atómovú energiu celého ľudstva po mnoho ďalších storočí. Navyše kvôli nedostatku atmosféry je možné na povrch Mesiaca. umiestniť moderné teleskopy.

 

Prvá ruská misia s posádkou na Mesiaci bude pozostávať z troch orbitálnych manévrovacích vozidiel, pristávacieho modulu a vesmírnej lode s kozmonautmi na palube. Budú dodané na palubu štartovacieho vozidla „A5“ rodiny Angara. Misia je naplánovaná na rok 2030. Po 20. rokoch bude Rusko pravidelne uskutočňovať lety na Mesiac, kvôli dodávkam nových zariadení, ako sú napríklad moduly mesačnej základne a lunochody.

 

Rusko a Čína na úrovni dvojstrannej pracovnej skupiny skúmajú možnosť spolupráce pri vytváraní základne na Mesiaci. Táto otázka plánovaná na jednom z nasledujúcich stretnutí vesmírnej rady RAS . Prvou fázou projektu základne budú pristávacie moduly, ktoré obe krajiny plánujú v nasledujúcich rokoch poslať na Mesiac.

 

V roku 2021 by Rusko malo poslať pristávaciu stanicu Luna-25 na Mesiac, v roku 2024 orbitálnu stanicu Luna-26 a v roku 2025 pristávaciu stanicu Luna-27. Vytvorenie týchto staníc je súčasťou súčasného Federálneho vesmírneho programu do roku 2025.

 

Okrem toho sa v rokoch 2027 – 2028 plánuje vyslanie ťažkej ​​pristávacej stanice Luna-28 na Mesiac, aby odobrala vzorky pôdy a takisto stanicu Luna-29, ktorá má dodať ťažký lunochod. Tento projekt zatiaľ nie je zahrnutý v žiadnom programe.

Článok: “Okraj vesmíru.” NASA ukázala, ako vyzerajú najvyššie oblaky

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov