© sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Taktický ústup zo Saudskej Arábie – Američania sťahujú protivzdušné raketové systémy Patriot

USA, 8.máj 2020 ( AM ) – Americký prezident systematicky pokračuje v upratovaní svojej krajiny, a aj napriek neustálemu odporu svojej generality a mocenských skupín okolo nich, sťahuje postupne americké jednotky z viacerých krajín a uvoľňuje tak sféru vplyvu Rusku, Iránu a Číne. Americké úrady najnovšie sťahujú protivzdušné raketové systémy Patriot zo Saudskej Arábie a zvažujú možnosti zníženia svojho vojenského potenciálu aj v tejto krajine. Informuje o tom Wall Street Journal.


 

Podľa niekoľkých amerických úradníkov sťahujú Spojené štáty zo Saudskej Arábie štyri batérie protivzdušných raketových systémov Patriot spoločne s desiatkami vojakov, ktorí boli na miesto vyslaní po sérii útokov na saudské ropné objekty v minulom roku, píšu noviny.

 

Je tiež potrebné poznamenať, že z tejto oblasti boli odstránené dve letky amerických stíhačiek. Okrem toho oficiálne predstavitelia Spojených štátov čoskoro zvážia otázku ohľadom zníženia prítomnosti amerického námorníctva v Perzskom zálive.

“Stiahnutie protivzdušných raketových systémov Patriot zo Saudskej Arábie Pentagonom a tiež ďalšie redukcie sú založené na odhadoch niektorých úradníkov, podľa ktorých Teherán už nepredstavuje priame ohrozenie strategických záujmov USA,” poznamenávajú v novinách.

Spomeňme, že systém Patriot bol vyvinutý ako prostriedok protivzdušnej obrany s rozšírenými kapacitami vo sfére likvidácie útočiacich balistických rakiet kratšieho a stredného doletu v nebezpečných sektoroch. Bolo to vyvolané predovšetkým nutnosťou zabezpečenia obrany pred útočiacimi sovietskymi tankovými divíziami v Európe v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch: tento útok mal byť sprevádzaný zasadením raketových útokov v operatívnej taktickej hĺbke obrany (do 500 km), a práve za účelom čelenia tomuto útoku bol vyvinutý Patriot.

 

Veľká bojová sila batérie tohto systému v úzkom sektore zabezpečuje viacnásobný zásah útočiacich rakiet, systém stačí odpáliť na jeden cieľ dostatočné množstvo striel pre zaručenie zásahu.

 

V septembri roku 2019 boli dve ropné rafinérie v Saudskej Arábii napadnuté bezpilotnými lietadlami. Krajina, ktorá je najväčším exportérom a jedným z troch najväčších producentov ropy, uviedla, že znížila produkciu viac ako o polovicu, teda o 5,7 milióna barelov denne z obvyklej produkcie asi 9,8 miliónov.

Jemenskí povstalci – Hutíovia, proti ktorým bojuje arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou, oznámili, že rafinérie boli napadnuté bojovníkmi ich hnutia pomocou bezpilotných lietadiel. Americký minister zahraničia Mike Pompeo uviedol , že neexistujú žiadne dôkazy o útokoch z Jemenu a obvinil z toho Irán. Iránske ministerstvo zahraničia zase označilo obvinenia Pompea za lož.

 

Britská zbrojovka dodala zbrane Saudskej Arábii na agresiu proti Jemenu v hodnote 20 miliárd dolárov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov