© AP Photo / Hassan Ammar
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Jemenskí Hútiovia zaútočili na hlavné mesto Saudskej Arábie

 


Saudská Arábia, 30. marca 2020 ( Sputnik ) – Jemenskí povstalcii z hnutia Ansar Alláh (boží pomocníci) uviedli, že zaútočili na ciele v hlavnom meste Saudskej Arábie – Rijáde a niekoľkých ďalších mestách v kráľovstve. Informuje o tom televízny kanál Al Masira s odkazom na zástupcu ozbrojených síl hútiov.

V noci na nedeľu Saudská armáda zostrelila dve rakety na oblohe nad Rijádom a jednu nad prístavným mestom Džizán v blízkosti hranice s Jemenom. Predtým sa nechal počuť vojenský zdroj, že lietadlá kráľovskej koalície začali sériu útokov na pozície povstalcov z radov hútiov v Saná a v ďalších provinciách, ktoré hraničia so Saudskou Arábiou.

Zástupca hútiov uviedol, že v reakcii na letecké útoky koalície zaútočili v minulých dňoch ich ozbrojené sily “pomocou rakiet a dronov na niekoľko životne dôležitých cieľov v Saudskom hlavnom meste – Rijáde, a na rad vojenských a ekonomických cieľov v Džizáne, Nadžrane a Asire” .

V piatok sa objavili správy, že jemenská vláda uznaná medzinárodným spoločenstvom a arabská koalícia, na čele so Saudskou Arábiou, reagovala na výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ohľadom prímeria uprostred hrozby rozšírenia koronavírusu. Iniciatívu OSN podporili tiež povstalci z hnutia Ansar Alah.

Turki Al-Maliki, hovorca arabskej koalície na tlačovej konferencii po tom, čo saudské sily zachytili a zničili dve balistické rakety nad Rijádom

Generálny tajomník OSN v pondelok vyzval na prímerie vo všetkých konfliktoch sveta na pozadí všeobecnej hrozby koronavírusu. Vojenský a politický konflikt v Jemene medzi vládou a hútíjskými rebelmi z šiitského hnutia Ansar Alláh prebieha od roku 2014. Vojenská koalícia arabských krajín vedená Saudskou Arábiou je na strane vlády od marca roku 2015. Provládnym vojakom sa pomocou síl SAE podarilo získať od rebelov južný Jemen a jeho hlavné mesto Aden, ale severné provincie krajiny zostávajú pod kontrolou hútiov.

Zbytky balistickej rakety zostrelenej nad Rijádom

V decembri roku 2018 sa strany konfliktu v Jemene prvýkrát po niekoľkých rokoch zišli pri rokovacom stole, ktorý bol organizovaný pod záštitou OSN v Štokholme. Podarilo sa im dosiahnuť radu dôležitých dohôd, ako sú výmeny väzňov, prímerie v prístavnom meste Hodeida v Červenom mori a jeho odovzdanie hútijmi do rúk OSN, ale tieto dohody neboli od začiatku dodržiavané .

Humanitárna situácia

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O’Brien v januári roku 2017 uviedol, že približne 2 milióny obyvateľov Jemenu požaduje okamžitú pomoc, pol milióna detí v Jemene trpia akútne podvýživou. Spôsobuje to námorná blokáda uvalená koalíciou vedená Saudskou Arábiou. Malo to zabrániť tomu, aby sa zbrane dostali do rúk rebelov, ale zároveň do Jemenu prestali prúdiť potraviny a palivo.

V novembri 2017 pohrozil vodcu hútiov Abdel Malek al-Houthi, že ak budú pokračovať v blokáde Jemenu, uštedria Saudskej Arábii bolestivú ranu. Koalícia odvtedy blokádu zmiernila a umožnila humanitárne dodávky do hlavného mesta Saná, ktoré ovládajú Hútíovia, a tiež do prístavov Hodeida a Salif.

Článok: Irán môže už čoskoro (opäť) spustiť streľbu na svoju maketu americkej lietadlovej lode

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov