Stavba „lietadlovky” v lodeniciach (ISOICO) neďaleko prístavného mesta Bandar Abbás, Irán, foto: popularmechanics.com, google
Aktuality, Letectvo,

Irán môže už čoskoro (opäť) spustiť streľbu na svoju maketu americkej lietadlovej lode

 


Irán má svoju „lietadlovú loď”! Táto veta určite mnohých prekvapila, tých so slabším srdcom možno aj vydesila…, avšak táto „loď” je v skutočnosti skôr nákladný čln, ktorý má vyzerať ako americká lietadlová loď USS Nimitz. Irán ju postavil kvôli námorným cvičeniam a testom rôznych zbraní vlastnej výroby. V súčasnosti sa čln nachádza v štádiu rekonštrukčných prác, čo tiež znamená, že môže byť opätovne použitý pre nové cvičenia. V súlade s reakciou na súčasnú krízu spôsobom „oko za oko”…

 

Iránci opravujú svoju maketu lietadlovej lode a pravdepodobne ju pripravujú pre nové kolo cvičení, počas ktorých bude možno dokonca vyhodená do vzduchu. Maketa „lietadlovej lode”, vytvorená z plávajúceho člna, bola s najväčšou pravdepodobnmosťou po prvýkrát postavená okolo roku 2010 a následne bola využívaná na cvičenia ako cieľ. Aktuálne je maketa rekonštruovaná pre nové cvičenie, s určitosťou pre ešte silnejšie údery, než akým čelila v predchádzajúcom prvom kole.

 

Bezmenný čln bol po prvýkrát odhalený v roku 2014, s informáciou a fotografiami v tom čase prišiel americký denník TheWashingtonPost, ktorý uverejnil správu o stavbe lode v lodeniciach ISOICO nachádzajúcich sa západne od iránskeho prístavného mesta Bandar Abbás. Na uverejnených družicových záberoch z februára 2014 je zachytená „loď”, ktorá pripomína lietadlovú loď amerického námorníctva, USS Nimitz – s ostrovčekom, šikmou pristávacou / vzletovou dráhou a palubnými značeniami. Čelo makety je síce trochu úzke, ale je tu dostatok detailov, z ktorých je podoba celkom zrejmá.

 

Záber zo 6. februára 2014 zachytávajúci priebeh stavby, foto: DigitalGlobe, Google

Na makete, hneď za ostrovčekom, sú taktiež repliky útočných stíhacích lietadiel F/A-18 Super Hornet. Iránci napokon umiestnili na palube makety lietadlovej lode celkom 16 kusov replík stíhacích lietadiel. Na lodi v jej prednej časti paluby je namaľované aj číslo „68″ – číslo 68 je trupovým číslom skutočnej lietadlovej lode USS Nimitz (CVN-68).

Maketa lietadlovej lode bola odtiahnutá na more, kde poslúžila Námorníctvu Iránskych revolučných gárd ako cieľ počas cvičenia „Veľký Prorok IX”, ktoré sa uskutočnilo v roku 2015 a to od 25. do 27. februára. Podľa dostupných informácií sa loď stala terčom útokov vyše stovky rýchlych člnov vyzbrojených raketami, ručne odpaľovanými strelami ako aj mínometmi a strelami s plochou dráhou letu. Námorné jednotky Iránskych revolučných gárd majú vo výzbroji predovšetkým spomenuté rýchle člny, ktoré sú vyzbrojené ťažkými zbraňami a používajú hlavne taktiku roja, určenú na prekonanie oveľa väčších plavidiel.

Záber z cvičenia „Veľký Prorok IX”, 25.-27. 2.2015, wiki commons

Výsledkom cvičenia „Veľký Prorok IX ” bolo značné poškodenie iránskeho „Nimitza” a plávajúce pozostatky člna boli preto odtiahnuté späť do lodeníc. Teraz sa, podľa portálu Defense One, vracia čln späť medzi živých. Oprava makety lietadlovej lode začala ešte v novembri minulého roka a podľa všetkého sú opravy letovej paluby hotové. Dokonca sa na replike paluby objavili aj nové makety útočných stíhacích lietadiel.

Kombinované družicové zábery iránskej „americkej lietadlovej lode”, pre porovnanie technického stavu, aj z rokov 2019 aj 2020, foto: defenseone.com, google

Nie je úplne jasné, aké má Irán so svojim Nimitzom plány. S najväčšou pravdepodobnosťou bude použitý v ďalšom cvičení zameranom na (demonštratívne) preukázanie iránskej vojenskej sily. Aj keď samotná myšlienka útoku rýchlych člnov (vybavených ťažkou výzbrojou) na lietadlovú loď vyznieva takpovediac komicky, je dobré mať na pamäti, že lietadlové lode sú v podstate domovom šiestich tisícov Američanov, a strata čo len jednej z nich by bola národnou tragédiou. Irán sa totiž verejne zaviazal k dlhému odvetnému vojenskému ťaženiu proti americkej armáde, ktorú označil za teroristickú organizáciu. Môže tiež potopiť svoju doma „vyrobenú” maketu americkej lietadlovej lode USS Nimitz, no tieto cvičenia však zároveň vôbec nemusia byť veľmi vzdialené od jeho skutočných zámerov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov