© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská zbrojovka dodala zbrane Saudskej Arábii na agresiu proti Jemenu v hodnote 20 miliárd dolárov

Veľká Británia, 22.apríl 2020 ( AM, Fort-Russ ) – Britská zbrojovka BAE Systems – popredný výrobca zbraní v Spojenom kráľovstve predal zbrane v hodnote takmer 20 miliárd dolárov do Saudskej Arábie počas ich agresie v Jemene v roku 2019.


 

The Guardian minulý utorok vydal spravodajský článok, citujúc údaje získané z najnovšej výročnej správy BAE (British Aerospace) Systems, ktorá bola nedávno analyzovaná aj britskou organizáciou CAAT (Campaign Against Arms Trade – Kampaň proti obchodovaniu so zbraňami) so sídlom v Londýne. Táto suma zahŕňa tržby 2,5 miliardy GBP, ktoré spoločnosť získala z predaja zbraní v Saudskej Arábii v roku 2019.

 

Predaj sa uskutočnil napriek rozhodnutiu britského odvolacieho súdu v júni minulého roka, že všetky vývozy britských zbraní, ktoré by sa mohli použiť proti Jemenu, sa mali zastaviť. Andrew Smith z CAAT medzitým povedal:

„Za posledných päť rokov došlo k brutálnej humanitárnej kríze pre obyvateľov Jemenu, ale pre spoločnosť BAE je to bežné. Vojna bola možná iba vďaka zbrojným spoločnostiam a spolu vinným vládam, ktoré ju chceli podporiť. “

 

Údaje ďalej ukázali, že skutočná hodnota predaja zbraní Spojeného kráľovstva do Saudskej Arábie je oveľa vyššia ako celková hodnota vývozných licencií krajiny vo výške 5,3 miliárd libier od marca 2015, keď Rijád a koalícia spojencov začali vojenskú kampaň. Tento rozdiel bol spôsobený skutočnosťou, že zbrane sa predali aj Saudskému kráľovstvu na základe otvorených licencií, ktoré povoľujú predaj bez zaznamenania nákladov v rámci oficiálneho celkového vývozu.

 

„Tieto čísla odhaľujú blízky vzťah medzi Saudským režimom a BAE  Systems. Naznačujú však aj to, že hodnota predaja zbraní v Spojenom kráľovstve je oveľa vyššia, ako ukazujú údaje vlády, “dodal Smith.

 

Rijád je tretím najväčším nákupcom spoločnosti BAE. Spoločnosť udržiava a dodáva vojenské lietadlá Tornado do kráľovstva a poskytuje letectvu a námorníctvu „operačnú spôsobilosť“.

 

Saudská Arábia a jej spojenci uskutočňujú od marca 2015 bezohľadné útoky proti Jemenu, ktorých cieľom je vrátiť bývalých saudskoarabských predstaviteľov krajiny späť do vedenia krajiny. Vojna, ktorá má podporu Spojeného kráľovstva, USA a ďalších západných štátov, zabila desiatky tisíc Jemenčanov a spôsobila, že približne 80 percent 28-miliónovej populácie Jemenu je závislá od zahraničnej pomoci.

 

Vláda Spojeného kráľovstva bola kritizovaná kvôli podpore predaja zbraní saudskému režimu napriek rozsiahlym správam, že tieto zbrane sa používajú proti jemenským civilistom a nevojenskej infraštruktúre. Minulý týždeň útočníci tvrdili, že zastavujú vojenské operácie kvôli podpore mierových snáh OSN a na zabránenie ďalšiemu šíreniu koronavírusu v Jemene.

 

Jemenská armáda však o niekoľko dní neskôr informovala, že za jeden deň bola prinútená odraziť niekoľko útokov vedených Saudmi na rôznych frontoch. Hnutie Hútiov – ktoré vedie Jemen a jeho ozbrojené sily – uviedlo, že koalícia podporovaná západnými krajinami dokonca zvýšila svoje agresívne činy od oznámenia tzv. “Prímeria”.

 

Jemenskí Hútiovia zaútočili na hlavné mesto Saudskej Arábie

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov