©sputnik
Aktuality, Letectvo,

Ruská stíhačka Su-35 zaistila Číne náskok pred americkým letectvom

Čína, 7.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Letectvo Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády má oproti americkému letectvu výhodu vďaka prevádzke ruskej Su-35 generácie 4 ++ spoločne s čínskym lietadlom piatej generácie Chengdu J-20. Píše o tom časopis Military Watch.


 

Podľa autora článku jedným z dôvodov, prečo čínska armáda stále používa ruské stíhačky, je to, že čínski vojaci neverili v potenciál J-20, ktorý bol prijatý do výzbroje v roku 2017. Navyše sa ukázalo, že Su-35 je v prevádzke lacnejšia, má vyššie užitočné zaťaženie, pokiaľ ide o vyzbrojenie, a mimoriadnu manévrovateľnosť vďaka motorom s riadeným vektorom ťahu.

 

Na Su-35 je možné používať rôzne zbrane, vrátane rakiet typu vzduch-vzduch a rakiet s plochou dráhou letu. Spoločné používanie ruských stíhačiek generácie 4 ++ a nových čínskych lietadiel robí leteckú flotilu Číny  univerzálnejšou v porovnaní s americkým letectvom, ktoré v poslednej dobe čelí rôznym obmedzeniam kvôli prevádzke “neviditeľných” lietadiel piatej generácie.

 

Výhodou Číny je skutočnosť, že môže získavať technológiu od dvoch z troch popredných svetových výrobcov bojových lietadiel, píše MW.

Ruská stíhačka Su-35 je spoľahlivo chránená pred účinkami vysoko presných zbraní. Lokátor nainštalovaný na Su-35, ktorý vidí nepriateľské lietadlá vo vzdialenosti 400 kilometrov, umožňuje zabrániť stretu s lietadlom. Pre porovnanie sa uvádza, že F-16 vidia len na vzdialenosť 200 kilometrov. Ruský radar je zároveň schopný detekovať ciele aj za podmienok aktívneho rádiového rušenia.

 

Lokátor Su-35 má tiež špeciálny režim “vrtuľník”, ktorý umožňuje odhaľovať objekty, ktoré sa nachádzajú na nebi v nehybnej polohe. Celkom môže stíhač detekovať až tri tucty leteckých cieľov a osem z nich môže byť ostreľovaných súčasne. V dosahu viditeľnosti radaru môžu byť najmenej štyri pozemné ciele, na dva z nich môže vystreliť.

 

Pripomeňme, že Su-35 je ruské viacúčelové stíhacie lietadlo, jedná sa o modernizáciu stroja Suchoj Su-27. Pôvodne sa volal Su-27M, postupne však boli zmenené motory, radary, zbraňové systémy i navigácia. Prvý prototypu lietadla vzlietol v roku 1988.

Až do roku 2019 americké letectvo dopĺňalo svoje útvary výlučne lietadlami piatej generácie. Ich prevádzka a údržba sa však ukázali ako veľmi drahé a komplikované, a tak sa americká armáda rozhodla nasledovať cestu Číny a obnovila nákupy stíhačiek štvrtej generácie a generácie 4 ++.

 

Pilot Andrej Krasnoperov posúdil výhody ruského stíhacieho lietadla Su-35 v porovnaní s americkým F-16

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov