F-16 Block 70/72 V
Aktuality, Letectvo,

Slovensko podľa návrhu pre Americký Kongres zaplatí za stíhačky F-16 nie 1,6 miliardy eur, ale až 2.91 miliardy dolárov

Dňa 12. decembra 2018 podpísal minister obrany Peter Gajdoš listy, v ktorých navrhuje a prijíma ponuku na nákup štrnástich lietadiel F-16, streliva, logistickej podpory a výcviku pilotov a technického personálu v rámci programu Zahraničného vojenského predaja.


V apríli 2018 americké ministerstvo zahraničia schválilo slovenský predaj v rámci programu Zahraničného vojenského predaja celkom štrnástich F-16V v konfigurácii Block 70/72, súvisiaceho vybavenia, zbraní a služieb. Celkové náklady na dodací program boli odhadnuté na 2,91 miliardy dolárov. Neustále sa v médiach skloňuje čiastka 1,589 miliardy eur, ale v tomto návrhu pre US Kongres figuruje čiastka 2.91 miliardy USD (lietadla+výzbroj). Informácia je na stránke  Defense Security Cooperation Agency.

Podľa plánov dostane vojenské letectvo SR prvé lietadlo v poslednom štvrťroku 2022 a všetky stroje budú dodané do konca roka 2023. Celkovo letectvo dostane dvanásť jednomiestnych a dva dvojmiestne lietadlá F-16V Block 70/72. Lietadlá budú plne kompatibilné so systémami NATO a budú vybavené najmodernejším vybavením.

V súčasnej dobe slovenské vojenské letectvo prevádzkuje dvanásť lietadiel MiG-29, ktoré sú podporované ruskou firmou RSK MiG na základe zmluvy, ktorá vyprší na jeseň roku 2019. V júni premiér P. Pellegrini oznámil, že letectvo podpíše s Ruskom novú servisnú zmluvu na MiG- 29 v hodnote až 100 miliónov EUR. To umožní prevádzku lietadiel do začatia dodávok F-16.

 

Teroristi ISIS zostrelili egyptskú stíhačku F-16 na Sinaji

Objavili sa nové podrobnosti o havárii americkej F-16 v Nemecku

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov