© Foto: Public domain / US Air Force / Staff Sgt. John Raven
Aktuality, Bezpečnosť,

Aké spojenie je medzi americkými F-16 a Covid-19? Čarnogurský navrhol plán, ako ušetriť počas pandémie

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský sa vo svojom príspevku na Facebooku tentoraz venoval škodám spôsobených pandémiou koronavírusu a aj nákupu amerických stíhačiek F-16.


 

Podľa slov Čarnogurského by práve zrušenie nákupu amerických F-16 slovenských finančne pomohlo.

“V médiách sa čoraz viac hovorí o tom, čo nás bude stáť koronavírus a aké škody spôsobí. Mám návrh, ako ich nahradiť. Nekupujte od USA stíhačky F-16, ušetrili by sme až 2 miliardy dolárov, “píše s tým, že práve toľko budú stáť spomínané stíhacie lietadlá a servis.

 

Dodáva, že keď sa Európa odpúta od Spojených štátov či obrátene, tak aj napriek tomu pôjdu stíhačky do “šrotu”. Spomenul tiež novú slovenskú vládu.

 

 

“Nová vláda tak veľmi kritizuje starú vládu, ale od najväčšieho nezmyslu starej vlády, objednávky stíhačiek F-16, sa akosi nevie oslobodiť. Čo za tým stojí? Okrem toho sa v Sýrii ukázali ruské lietadlá lepšia ako tie americké. Americké lietadlá sa už v Sýrii neodvážia lietať nad územím obsadeným vládou, “vysvetľuje záverom.

Spomeňme, že Čarnogurský nie je ani zďaleka jediný, ktorý sa zaoberá nákupom týchto stíhacích lietadiel. Napríklad podľa Antona Hrnka bude hlavnou prioritou nového predsedu Národnej rady Borisa Kollára dokončenie nákupu amerických stíhačiek. V tejto súvislosti spomenul svoj názor, že v tejto snahe nová vláda nadväzuje na činnosť svojich predchodcov, aj keď nikto z nich nedokázal jasne odôvodniť rozhodnutie uzavrieť dohodu o nákupe amerických stíhačiek.

Aj v januári sa k tomu vyjadril slovenský právnik a líder strany Vlasť Štefan Harabin. Vtedy došlo totiž k vražde Kásima Sulajmáního v Bagdade, za ktorú zodpovedajú Spojené štáty. V tejto súvislosti Harabin požadoval, aby sa Slovensko dištancovalo od schvaľovania a financovaní podobných akcií odmietnutím nákupu stíhačiek F-16 z USA.

 

Slovensko a nákup amerických stíhačiek F-16

Slovensko podpísalo s USA zmluvu o nákupe 14 viacúčelových stíhačiek F-16 Block 70/72 na konci roka 2018. Slovensko v súčasnej dobe k obrane svojich hraníc využíva stíhačky MiG-29.

K ich nahradeniu americkými F-16 má dôjsť na prelome roku 2022 a 2023. Za 14 stíhačiek F-16 Block 70/72, muníciu a kompletné prevádzkové zázemie zaplatí Slovensko viac ako 1,6 miliardy eur. To je najdrahšia modernizácia vojenskej techniky v dejinách republiky.

Pri podpise zmluvy vtedajší slovenský premiér Peter Pellegrini zdôraznil, že týmto nákupom Slovensko deklarovalo svoje jasné ukotvenie v NATO a EÚ, rovnako ako svoj záväzok poskytovať 2% HDP na obranu v roku 2024. Zároveň Slovensko a USA rokujú o dohode o obrannej spolupráci, na základe ktorej USA pomôžu Slovensku s modernizáciou vojenských letísk.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov