X-37B
Aktuality, Letectvo,

USA v máji vypustia utajovaný vojenský raketoplán X-37B

USA, 1.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Tajný raketoplán X-37B Vojenského letectva USA má byť vypustený na obežnú dráhu v máji s pomocou nosnej rakety Atlas V s ruským motorom RD-180, uvádza americký špeciálny web spaceflightnow.com.


 

Vypustenie rakety Atlas V sa podľa webu plánuje na 16. mája z mysu Canaveral (Štát Florida). Ako užitočný náklad bol uvedený tajný vojenský malý raketoplán X-37B. Bude to jeho šiesty let do vesmíru.

Raketoplán X-37B bol vyvinutý americkou spoločnosťou Boeing . Od roku 2010 sa uskutočnilo päť kozmických letov raketoplánu s dĺžkou 225 až 780 dní za účelom experimentov na obežnej dráhe pre americké vojenské letectvo. Podrobnosti sú tajné. Z posledného letu sa raketoplán vrátil v októbri 2019 po tom, čo na obežnú dráhu dopravil tri satelity neznámeho určenia.

 

Bývalá americká ministerka vojenského letectva Hither Wilsonová dávnejšie uviedla, že neobyčajné schopnosti X-37B na manévrovanie v kozme “pripravujú nepriateľov o rozum”.

Šéf korporácie Roskosmos Dmitrij Rogozin vyjadril v októbri 2018 obavy, že X-37B môže byť použitý americkými vojakmi ako nosič zbraní. Myslí si, že sa tento prístroj nedá objaviť systémom varovania pred raketovým útokom. Ruskí vojaci ale zatiaľ oznámili, že sledujú všetky manévre amerického raketoplánu na obežnej dráhe.

Motor RD-180 sa používa v prvom stupni rakety Atlas V. Prvý motor bol dodaný USA v roku 1999. Celkovo bolo podľa údajov výrobcu podniku Energomaš (jednotka Roskosmosu) odoslaných do USA 116 motorov a vykonaných 89 letov rakiet Atlas. Túto raketu vyrába United Launch Alliance, ktorú založili spoločnosti Lockheed Martin a Boeing. Export ruských motorov do USA označil Rogozin v septembri 2019 za vzájomne výhodný projekt a poznamenal, že Američania kupujú RD-180 kvôli dobrej cene a vysokej kvalite.

 

V polovici apríla 2020 označil prezident americkej spoločnosti United Launch Alliance Tory Bruno ruský motor RD-180 za technologický zázrak, aj keď dva dni predtým hovoril, že ho kupuje na naliehanie americkej vlády, aby sa ruské technológie nedostali do Iránu a KĽDR.

 

Prečo USA nakupujú ruské raketové motory? Šéf americkej spoločnosti prezradil dôvod

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov