© Sputnik / Alexander Mokletsov
Aktuality, Letectvo,

Salva na obežnej dráhe: NI napísal o tajnom sovietskom kozmickom dele

Rusko, 26.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – National Interest sa rozhodol objasniť jeden z najtajnejších vojenských testov v ZSSR. Ide o jediný výstrel z dela vo vesmíre. Táto unikátna udalosť sa datuje rokom 1974. NI pripomína, že v časoch studenej vojny bol vesmírny priestor nominálne neutrálny. Aj napriek tomu, že USA a ZSSR ho zaplňovali špionážnymi satelitmi na účely fotografovania vojenských objektov.


 

Autor článku píše , že než sa objavili tieto prieskumné družice, vykonávali túto špionážne funkciu pilotované vesmírne stanice z obežnej dráhy Zeme. Napríklad sovietsky projekt Almaz bol sériou pilotovaných kozmických letov k tajným vesmírnym staniciam Saľut-2, Saľut-3 a Saľut-5. Boli označené ako civilné, ale v skutočnosti boli používané k vzdušnému prieskumu.

 

Sovietsky zväz bol znepokojený tým, že v USA vyvíjajú družice a protidružicové systémy, a rozhodol sa ochrániť jednu z týchto staníc, Saľut-3, protileteckým delom. Nehľadiac na to, že malo zameriavač, ktorý mohli kozmonauti použiť zvnútra stanice, bolo inštalované zvonka v nepohyblivom stave. Aby sa delo otočilo smerom k cieľu, bolo treba otočiť celú stanicu.

 

Portál dodáva, že sa inžinieri obávali, že spätný pohyb dela pri výstrele poškodí stanicu a ohrozí životy kozmonautov. Preto bol skúšobný výstrel vykonaný na diaľku, keď na palube nikto nebol. Za účelom kompenzácie vplyvu výstrelu na obežnú dráhu stanice boli počas testu spustené motory namierené na opačnú stranu než smer výstrelu.Autor píše, že bolo vykonaných niekoľko výstrelov, ale tu sa mienka zdrojov nezhoduje. Strely zrejme zhoreli v atmosfére Zeme. V článku sa uvádza, že vesmír je dodnes kontroverzným prostredím. Zmenili sa iba nástroje, ktoré možno použiť na likvidáciu družíc. Hoci neexistuje žiadna “vesmírna pechota”, v prípade ďalšieho rozsiahleho konfliktu bude vesmírny priestor okolo Zeme určite predmetom sporu, uzatvára autor.

Prezident USA Donald Trump minulý rok oznámil založenie kozmických jednotiek. Podľa amerického prezidenta je kľúčovou funkciou tejto novej šiestej zložky Ozbrojených síl USA brániť záujmy krajiny vo vesmíre, ktorý je označovaný za oblasť boja budúcnosti. Ako uviedol Pentagon, kontingent vesmírnych síl má okolo 16 tisíc ľudí.

 

Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl RF generálmajor Valerij Gerasimov v reakcii na založenie nového amerického útvaru hovoril o militarizáciu vesmíru a uviedol, že Rusko bude musieť vyvinúť protiopatrenia.

 

“Okraj vesmíru.” NASA ukázala, ako vyzerajú najvyššie oblaky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov