© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

National Interest predpovedal, ako dopadne zásah rakety Zirkon na lietadlovú loď

USA, 20.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Možné dôsledky použitia novej ruskej Hypersonickej rakety Zirkon proti hypotetickej lietadlovej lodi popísali odborníci amerického časopisu National Interest vo svojom článku zo 17. apríla.


 

Publikácia pripomína plánované skúšobné odpálenie tejto protilodnej rakety z ponorky . Atómová ponorka projektu Jaseň, u ktorej sa očakáva, že sa stane platformou pre spustenie Zirkonu, je tou najmodernejšou v Rusku. Odpaľovacie zariadenia ponorky môžu tiež spúšťať rakety Kaliber a Onyx.

Kombinácia najnovších ponoriek a nadzvukových rakiet je obrovskou výhodou, pretože ponorky môžu byť pod vodou dlho nespozorované, a potom môžu náhle zaútočiť. Tento útok by bol fatálny aj pre lietadlovú loď.

 

“Hoci sa verí, že Zirkon je vyzbrojený konvenčnými hlavicami, na tom sotva záleží. Lietanie rýchlosťou viac ako Mach 5 poskytne toľko kinetickej energie, že aj betónová hlavica vytvorí obrovskú dieru v lietadlovej lodi , “píše americká publikácia.

 

V článku je tiež uvedené , že proti nadzvukovým raketám je veľmi ťažké sa brániť, najmä ak sa táto zbraň vyznačuje veľkou manévrovateľnosťou. Snažiť sa ich zostreliť, je ako strieľať po guľke, domnieva sa autor. Okrem toho väčšina systémov protivzdušnej obrany je určená k potlačeniu konkrétnych hrozieb, medzi ktoré jednoducho nepatria hypersonické zbrane.

Testy Hypersonickej rakety Zirkon

Druhá skúšobná streľba najnovšej hypersonickej protilodnej rakety Zirkon je naplánovaná na apríl až máj roku 2020. K príprave na túto ďalšiu fázu skúšok zamierila fregata Admiral Gorškov (projekt 22350) na Bielomorskú námornú základňu, kde by mala byť vykonaná ďalšia nakládka rakety. Táto fregata je súčasťou Severnej flotily Ruskej federácie. Píše o tom denník Rossijskaja Gazeta.

Prvé skúšobné odpálenie tejto strely sa konalo na začiatku roka 2020. Fregata Admirál Gorškov vypálila raketu z Barentsovho mora na pozemný cieľ na jednom polygóne na severnom Urale. Zirkon preletel vyše 500 kilometrov. Do konca roka by loď mala vykonať ďalšie tri až štyri odpálenia hypersonickej rakety.

 

Podľa zdrojov v ruskom vojensko-priemyselnom komplexe, prvé skúšky hypersonickej rakety Zirkon morskej dislokácie z paluby jadrové ponorky sú naplánované na obdobie rokov 2024 a 2025, zúčastní sa ich jadrová ponorka projektu 885M Jaseň.

 

K odpáleniu striel Zirkon sa používa univerzálny lodný strelecký komplex 3S-14. A hlavne takými odpaľovacími zariadeniami sú vybavené fregaty projektu 22350, korvety projektu 20380, vo verzii pre ponorky – viacúčelové ponorky typu Jaseň .

 

Hrozí, že Admirál Kuznecov pôjde do šrotu… , je ešte možné zachrániť poslednú ruskú lietadlovú loď?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov