.
Aktuality, História,

Goebelsova falzifikácia Katynského masakru

Rusko, 19.apríl 2020 ( AM ) – V stredu 25. marca 2020 sa v priestoroch Ekonomického inštitútu Dmitrija Donského v Tveri uskutočnila prezentácia knihy amerického profesora Govera Furra „Tajomstvá popráv v Katyni: dôkazy, závery“, ktorá bola preložená do ruštiny. Jej jedinečnosť je podložená rozsahom v nej uvedených dôkazov a okruhom ľudí, ktorí sa podieľali na tvorbe celého tohto projektu.


 

Autor knihy – americký profesor Grover Furr (Montclair State university , New Jersey, USA) sa počas príhovoru k účastníkom podujatia v online režime priznal, že zo začiatku ho samotného vôbec nenapadlo spochybňovať oficiálnu verziu Katyňskej tragédie, ktorá viní za postrieľanie niekoľkých tisíc poľských občanov stalinský režim. No neskôr, keď sa pokúsil hlbšie preštudovať dôkazy o týchto tvrdeniach, narazil na vážne nezrovnalosti v masovo publikovaných skutočnostiach, čo si vyžadovalo pozornejšie preskúmanie. A toto vážnejšie skúmanie nakoniec doviedlo autora k tomu, že zaujal jednoznačnú pozíciu: oficiálna verzia Katyňskej popravy je výsledkom rozsiahlej falzifikácie Goebelsa nasmerovanej na vnesenie rozkolu medzi spojencov v predvečer Teheránskej konferencie. Podobne sa oficiálnej verzie zo začiatku pridŕžal aj jeden z podporovateľov tejto akcie – Anatolij Vasserman, známy verejný činiteľ súčasného Ruska. No dnes to vidí inak aj on.

 

Sen o bleskovej vojne na Východe sa Hitlerovcom rozplynul už začiatkom zimy 1941. Po víťazstve sovietskych vojsk pod Stalingradom vo februári 1943 sa stala očividnou nasledovná skutočnosť: Nemecko nevyhnutne vojnu prehrá, ak nejaká udalosť nerozdelí spojencov. Pred nacistami bol postavený fatálny cieľ: vraziť klin medzi ZSSR a spojencov. Tento klin našli v Katyni.

 

Kniha vydaná v náklade 1 000 kusov je v zásade medzinárodný projekt realizovaný z príspevkov ľudí z Ruska, Ameriky, Francúzska, Bulharska, ktorí chcú poznať pravdu neovplyvnenú ideologickou objednávkou. Publikácia obsahuje14 kapitol a množstvo príloh, dokumentov a fotografií. Autor mal možnosť preštudovať si materiály Norimberského procesu a dokonca aj unikátne dokumenty z amerických archívov. V knihe americký profesor vyvracia oficiálnu verziu viny ZSSR na masovom vyvražďovaní Poliakov pod Smolenskom a v Kalinine (dnes Tver). Práca vnáša svetlo na udalosti 30-tych rokov minulého storočia a pomáha odmietnuť konanie mnohých horúcich hláv v dnešnej Európe, ktoré sa snažia zo Sovietskeho zväzu, ktorý bol obeťou tejto vojny, vyrobiť jej pôvodcu.

 

Už skoro 80 rokov sa masovo šíri výlučne verzia o vine Sovietskeho zväzu na povraždení Poliakov v Katyňskom lese pod Smolenskom. Prvý prezident ZSSR, Michail Gorbačov počas svojho účinkovania na čele štátu priznal vinu ZSSR na tejto tragédii. Podobne sa vo funkcii prezidenta Ruskej federácie zachoval aj Boris Jeľcyn. Zdalo by sa, že vec je týmto uzavretá, no nie všetci sú spokojní s takýmto jednaním. Prezentácie kniha sa zúčastnili historici a bádatelia z Tveru, Moskvy, Petrohradu a Smolenska. Všetci priznali aktuálnosť tohto diela a prišli k uzáveru, že je načase prestať sa ospravedlňovať za niečo, čo sa nestalo.

 

Tak napríklad, v Mednom je údajne pochovaných viac ako 6 000 ľudí. Tieto údaje však nie sú ničím potvrdené, zato sú tam osadené pamätné dosky s menami poľských dôstojníkov akoby tu postrieľaných. No ich vojenské žetóny sa ktovie prečo nachádzajú na Ukrajine pod Vladimiro-Volyňskom, kde počas vojny vyčíňali nacionalisti…

 

K podobným uzáverom, aké prezentuje prof. Furr prišli aj mnohí ruskí bádatelia. Menovite Jurij Muchin, Sergej Strygin, Vladislav Šved, Valentin Sacharov, Jelena Prudniková, Ivan Čigirin.

 

Profesor Grover Furr zdôraznil: „Táto kniha je napísaná pre študentov – historikov, ktorí chcú poznať pravdu napriek tomu, že ich „rozčaruje“ a donúti zmeniť vlastné ilúzie a názory“.

Podobných podujatí na túto tému sa v Rusku už konalo viac, no teraz sa stalo niečo, čo predtým nebolo. O tejto prezentácii novej knihy priniesla informáciu aj celoštátna televízia: https://newsvideo.su/video/12474714 .

Tibor Korečko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov