© Foto : Rostec
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Odborník: Ruské systémy rádioelektronického boja môžu potláčať americké družice

Rusko, 16.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Rusko sa stalo lídrom v oblasti rádioelektronického boja, a to ako kvalitatívne, tak aj kvantitatívne, pretože má k dispozícii široké spektrum systémov rádioelektronického boja, ktoré môžu podstatne ovplyvniť priebeh bojových akcií a pôsobiť dokonca vo vesmíre, povedal v rozhovore pre Sputnik vojenský odborník Alexej Leonkov .


 

“Západné armády sa donedávna domnievali, že rozvíjať vojská rádioelektronického boja nemá zmysel, a v dôsledku toho beznádejne zaostali, a preto ruskej systémy rádioelektronického boja fakticky nemajú vo svete obdobu,” povedal Leonkov.

“Ruská armáda zaradila do výzbroje komplexy lokálneho dosahu, ktoré chránia lietadlá, lode a živú silu na obmedzenom úseku, neutralizujú rozbušky munície, pôsobia na výzvedné komplexy, mätú samonavádzacie bojové hlavice , zachytávajú riadiace systémy bezpilotných lietadiel a pôsobia dokonca na kozmické objekty,” zdôraznil .

 

Podľa názoru odborníka sa bude význam rádioelektronického boja v najbližších rokoch len zvyšovať kvôli zvyšujúcej sa úlohe informačných technológií v riadení vojsk a zbraní.

“Trebárs DARPA (Agentúra pre pokročilý obranný výskum Ministerstva obrany USA) sa domnieva, že hlavným nebezpečenstvom pre skupiny družíc sú ruské komplexy rádioelektronického boja, a to nebezpečenstvo sa bude len zvyšovať,” povedal.

 

Možno najznámejší prípad demonštrácie vyspelosti niektorých ruských systémov rádioelektronického boja sa odohral v roku 2014 v Čiernom mori. Keď americký torpédoborec Donald Cook 10. apríla 2014 priplával do centrálnej časti Čierneho mora a neskôr sa priblížil aj k ruským brehom.

 

12. apríla sa k americkému torpédoborcu pri ruských hraniciach priblížila ruská stíhačka Su-24. Lietadlo bolo údajne vybavené komplexom rádioelektronického boja “Chibiny”. Na torpédoborci vyhlásili bojový poplach. Radary počítali kurz zblíženia s cieľom, “Aegis” korektne riadil navádzacie systémy, a zrazu všetko zhaslo. Všetky prístroje na torpédoborci prestali fungovať a ruská stíhačka preletela nad palubou Torpédoborca, urobila bojový obrat a simulovala raketový útok na cieľ. Ruská stíhačka takto úplne zosmiešnila americkú vojenskú loď.  12krát takto po sebe preletela nad Donaldom Cookom a imitovala útok – akoby ukazovala, že už 12 krát mohla zlikvidovať americké plavidlo. Na rozlúčku ironicky zamávala krídlami a odletela. Až vtedy ožili obrazovky na americkom torpédoborci a začali fungovať aj iné prístroje.

 

 

Video: Ruské stíhačky SU-24 prelietávajú nad USS Donald Cook o dva roky neskôr:

 

Elektronický systém Chibiny je určený pre zameranie signálu, vysielaného z určitého zdroja a následné skreslenie parametrov odrazeného signálu. Cieľom je zvýšenie obtiažnosti zachytenia napríklad lietadla nepriateľským radarom, príp. predĺženie doby, potrebnej na jeho detekciu. Použitie systému komplikuje určenie vzdialenosti od lietadla a taktiež jeho rýchlosť. Lietadlá využívajúce tento systém sa tak dokážu účinne maskovať, vytváraním falošných cieľov.

 

Každoročne sa 15. apríla pripomína v ruských ozbrojených silách Deň odborníkov Rádioelektronického boja – tento sviatok bol stanovený prezidentským výnosom z 31. mája 2006.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov