© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO ignoruje pandémiu? V Lotyšsku prebehnú vojenské cvičenia Steel Brawler

Lotyšsko, 14.apríl 2020 ( zdroj: AM, Sputnik ) – Nehľadiac na pandémiu covid-19 štartujú v pondelok v Lotyšsku vojenské cvičenia NATO. Zúčastnia sa aj slovenskí vojaci. Informovali o tom na svojom webe Ozbrojené sily Lotyšska.


 

Cvičenie Steel Brawler  pod vedením Kanady štartuje podľa plánu 13. apríla a potrvá do 18. apríla. Bude sa konať v juhovýchodnej Daugavpilskej oblasti na vojenskom priestore  Meža Mackeviči .  

 

Medzi stanovenými úlohami je zlepšenie bojových schopností a súdržnosti bojovej skupiny NATO v krajine pri chránení východnej hranice aliancie. Predpokladá sa, že sa cvičenia zúčastní asi 100 bojových vozidiel a 1400 vojakov z Albánska, Českej republiky, Talianska, Kanady, Čiernej Hory, Poľska, Slovenska, Slovinska a Španielska.  

 

Pritom už na konci marca sa informovalo, že u niekoľkých vojenských príslušníkov medzinárodného práporu v Lotyšsku bola potvrdená nakaza novým koronavírusom. V samotnom Lotyšsku sa eviduje cez 650 prípadov koronavírusu a päť obetí nákazy, v krajine zároveň platí núdzový stav – je pozastavená medzinárodná osobná prevádzka, sú zakázané hromadné akcie, nefungujú školy a univerzity. 

 

Je potrebné poznamenať, že Steel Browler nie sú prvé vojenské cvičenia, ktoré sa v Lotyšsku konajú počas pandémie. Už na konci marca skončilo cvičenie Iron Spear 2020 , im predchádzalo cvičenie  Crystal Arrow 2020 (štartovalo na začiatku marca).

 

Steel Brawler je súčasťou širšieho cvičenia  Defender Europe 2020 , ktorého rozsah bol kvôli pandémii covid-19 výrazne zmenšený. Pôvodne sa predpokladalo rozmiestniť vo východnej Európe okolo 40 tisíc vojakov. Podľa slov ministra obrany USA Marka Espera jednou z úloh manévru bolo zmeniť “zlé správanie” Moskvy.

Pandémia COVID-19

Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu-chan v centrálnej časti krajiny (provincia Chu-pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu. WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie COVID-19. Dňa 11. marca potom generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie COVID-19.

 

K dnešnému dňu sa infekcia COVID-19 rozšírila takmer po celom svete. Podľa posledných údajov WHO bolo infikovaných viac ako 1,8 milióna ľudí, zomrelo vyše 114 tisíc. Naopak zatiaľ sa vyliečilo viac než 427 tisíc osôb.

 

Najťažšia situácia je v USA, v Španielsku a v Taliansku. V Číne, z ktorej sa epidémia začala šíriť, pred niekoľkými dňami informovali o jej skončení. Čínska vláda 7. apríla otvorila Wu-chan, kde sa na konci decembra minulého roka objavili prvé prípady ochorenia.

 

NATO zahajuje najväčšie manévre za posledných 25 rokov – nemecký poslanec: agresorom nie je Rusko ale Aliancia

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov