©stripes
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľké cvičenie Defender Europe 2020 – zastavuje sa presun Amerických jednotiek, väčšina manévrov bude zrušená kvôli koronavírusu

USA, 18. marca 2020 ( AM ) – V Spojených štátoch sa rozhodlo o prerušení ďalšieho presunu síl a vybavenia v rámci prípravy na rozsiahle cvičenia Defender Europe 2020. Presun amerických vojsk na európsky kontinent sa začal v januári. Plánované cvičenie malo byť jedným z najväčších vojenských manévrov síl NATO.


Od januára bolo do Európy nasadených niekoľko tisíc vojakov. Americké velenie však teraz nariadilo ukončenie presunu. Príčinou je pandémia koronavírusu. Pentagon odpovedal, že časť cvičenia Allied Spirit bude jediným cvičením, na ktorom sa zúčastnia americké sily. Plánujú sa ho zúčastniť jednotky obrnenej brigády. Podľa správy ministerstva obrany USA zvyšok jednotiek, ktoré sú nasadené v Európe, sa vrátia do Spojených štátov.

Ďalšie časti : Sabre Strike, Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment a Swift Response, cvičenia Defender Europe 2020 budú zrušené. Situácia so zrušením veľkých vojenských manévrov v dôsledku pandémie je v modernej histórii ojedinelá.

 

 

Americký generál Sean Bernabe na tlačovom brífingu o pripravovaných manévroch vyhlásil, že nie sú namierené proti žiadnej konkrétnej krajine a že ich cieľom je overiť americkú schopnosť vojensky podporovať NATO v Európe dostatočnými silami.

“Hlavným cieľom je budovanie strategickej pripravenosti, nácvik presunov veľkého počtu síl zo Spojených štátov do Európy a potom cvičenia ich prejazdu naprieč Európou do výcvikových priestorov,” povedal Bernabe. Ako ďalší prínos označil americký generál to, že americkí vojaci preveria spoluprácu s európskymi kolegami.

Článok: NATO zahajuje najväčšie manévre za posledných 25 rokov – nemecký poslanec: agresorom nie je Rusko ale Aliancia

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov