Ilustračné foto: Brittanica
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO zahajuje najväčšie manévre za posledných 25 rokov – nemecký poslanec: agresorom nie je Rusko ale Aliancia

Spojené štáty vyšlú v apríli 20 000 vojakov do Európy. Vojaci sa spolu s ostatnými krajinami zúčastnia cvičenia Defender-Europe 20. Pôjde tak o najväčší presun amerických vojakov do Európy za posledných 25 rokov. Cvičenie devätnástich krajín bude v strednej Európe a Gruzínsku v apríli a máji 2020. S presunom vojakov a armádnej techniky vrátane tankov a delostreleckých prostriedkov sa začne vo februári a vojaci budú v Európe nasadení až do júla. Celkovo sa cvičenia zúčastní 37 000 vojakov NATO a Fínska.


 

Poslanec Bundestagu zo strany Die Linke Alexander Neu je presvedčený, že v skutočnosti nie je agresorom Rusko, ale samotná aliancia. V článku pre portál Die Freiheitsliebe pripomína, že to bolo NATO, ktoré porušilo svoj sľub a rozšírilo sa na východ, približovalo sa k ruským hraniciam, zatiaľ čo Moskva stále zaberá výlučne obranné postavenie. NATO tak približuje svoju vojenskú infraštruktúru bližšie ruským hraniciam a porušuje svoj sľub z roku 1990, poukázal Alexander Neu. Reakcia Ruska ohľadom obrany proti agresii NATO vedenej Spojenými štátmi na Západe je označovaná ako hrozba. “Toto prevrátené vnímanie, že my sme tí dobrí, bohužiaľ, s plným presvedčením šíri väčšina médií a novinárov na Západe,” uviedol nemecký poslanec.

“Vzhľadom na to, že Ruská federácia už nie je pripravená nečinne sledovať geopoliticky a imperialisticky motivovanú politiku Spojených štátov a jej európskych vazalov, tak sa krajiny NATO vyzbrojujú (2 percentá HDP) a trénujú svoje vojenské možnosti čo najbližšie ruským hraniciam, aby ukázali, kto je tu pánom, “vysvetlil Neu. v rokoch 2014 až 2018 vykonalo NATO štyrikrát viac cvičení ako Rusko.

 

Z pohľadu Neua sú cvičenia Defender 2020 priamym odrazom mocenskej politiky založenej na vojenských prostriedkoch. Pod vedením Spojených štátov už došlo k posunu paradigmy voči tým, ktorí spochybňujú nároky na nadradenosť a mocenské ambície Spojených štátov a ich vazalov. Kým Rusko a Čína boli slabé, Západ mohol bezpečne rozširovať svoj “imperiálny priestor” a v úlohe hlavného nepriateľa vystupoval medzinárodný terorizmus.

Pretože však Rusko a Čína, rovnako ako Irán, začali stále viac a viac samostatne formulovať svoje vlastné záujmy, začali byť považované za prekážku (Kuba, Sýria, Irán) a konkurentmi (Rusko a Čína) západného “liberálneho” – tj. Imperiálneho – svetového poriadku, upozornil autor.

“Táto nová éra zo strany Spojených štátov sa chápe ako boj hlavných mocností, v ktorom je povolené všetko: v skutočnosti je medzinárodné právo odložené do skrine, a islamskí teroristi v severnej Afrike a na Strednom východe, proti ktorým sa musí bojovať, ako aj fašistickí nacionalisti na Ukrajine, sa stali neoficiálnymi spojencami v geopolitickom a geoekonomickom boji, “zdôraznil rozhorčene Neu na stránkach Die Freiheitsliebe. Avšak poznamenal, že však aj Rusko, Čína a Irán v konfliktoch tiež používajú pochybné tretie sily.

 

Americký generál Sean Bernabe na tlačovom brífingu o pripravovaných manévroch pomenovaných vyhlásil, že nie sú namierené proti žiadnej konkrétnej krajine a že ich cieľom je overiť americkú schopnosť vojensky podporovať NATO v Európe dostatočnými silami.

“Hlavným cieľom je budovanie strategickej pripravenosti, nácvik presunov veľkého počtu síl zo Spojených štátov do Európy a potom cvičenia ich prejazdu naprieč Európou do výcvikových priestorov,” povedal Bernabe. Ako ďalší prínos označil americký generál to, že americkí vojaci preveria spoluprácu s európskymi kolegami.

 

Cvičenie, kedy USA vyšlú do Európy vojenskú silu s veľkosťou divízie, preverí dopravu zo Spojených štátov do Európy a následné presuny jednotiek po európskom kontinente na miesto určenia. Bernabe uviedol, že v snahe čo najviac znížiť dopady na civilný život v krajinách, cez ktoré budú vojská prechádzať, sú naplánované predovšetkým nočné presuny.

Dopravu techniky cez Atlantik plánuje americké velenie už od februára. Tanky, obrnené vozidlá či delostrelecké prostriedky budú prepravené na lodiach, na niektoré techniky, predovšetkým spojarské, sa podľa Bernabeho počíta s leteckým transportom. V Európe budú podľa portálu Army Times využité belgické Antverpy, holandský Vlissingen, nemecký Bremerhaven či estónsky Paldiski. Z prístavov bude technika prepravovaná po železnici, v pláne sú aj cestné konvoje cez spojenecké krajiny.

 

Niektoré médiá pripravovaný Defender-Europe 20 prirovnávajú k cvičeniam Reforger z doby studenej vojny, ktorých sa zúčastnili desiatky tisíc vojakov. Washington však takéto porovnanie nepovažuje za primerané, pretože cieľom manévrov Reforger bolo dostať spojeneckých vojakov do Nemecka, zatiaľ čo teraz sa budú vojaci presúvať cez jednotlivé európske krajiny.

Celé cvičenie svojím objemom a pohybom nesie znaky prípravy na konvenčnú celoeurópsku vojnu s Ruskou federáciou. Kde hlavnou frontovou líniou podľa všetkého budú východoeurópske krajiny od pobaltia až po čierne more. Cvičenie môže niesť krycí názov Barbarossa 2020 pre svoju nápadnú podobnosť s akciou spred 80rokov. Vtedy Nemecko spolu so svojimi európskymi spojencami zhromaždilo 191 divízií, ktoré zahrňovali 5,5 milióna mužov 4 300 tankov, 47 200 diel a mínometov, okolo 2255 až 3664 bojových lietadiel. Nemecké velenie organizovalo svoje sily do troch silných skupín, ktoré útočili z Poľska, Slovenska, Maďarska a Rumunska, menšia skupina útočila z oblasti Fínska a Nórska, južný smer si razil cestu Ukrajinou.

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov