© Sputnik / Vitaly Belousov
Aktuality, História,

Minister obrany Ruska požiadal o trestné stíhanie zahraničných úradníkov, ktorí búrajú pamiatky občanov ZSSR

Rusko, 10.apríl 2020 ( Sputnik, AM ) – Ruský minister obrany Sergej Šojgu požiadal o trestné stíhanie zahraničných úradníkov, ktorí sú zodpovední za demontáž pamiatok sovietskych občanov. So žiadosťou sa obrátil na šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Bastrykina, uvádza sa v správe Ministerstva obrany Ruska.


 

“Minister obrany Ruskej federácie, generál armády Sergej Šojgu , zaslal predsedovi Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Bastrykinovi žiadosť o trestné stíhanie zástupcov úradov niektorých krajín kvôli rozhodnutiam o demolácii pamätných objektov, zobrazujúcich pamiatku obetí sovietskych občanov,” uvádza sa v správe.

 

Demolácia pomníka maršala Koneva v Prahe
Odstraňovanie sochy I.S.Koneva v Prahe  © sputnik

 

Ruský minister obrany poznamenal, že podobné rozhodnutia prijímajú “najodpornejší predstavitelia štátnych a miestnych úradov”.Vo svojej žiadosti Šojgu upozorňuje, že “v poslednej dobe dochádza k nárastu pokusov oficiálnych predstaviteľov úradov niektorých zahraničných štátov falšovať historickú pravdu o rozhodujúcom príspevku Sovietskeho zväzu k porážke fašistických agresorov počas 2. svetovej vojny a Veľkej vlasteneckej vojny ”

 

“Menovite 3. apríla 2020 bol v meste Praha z iniciatívy starostu mestskej časti Praha 6 Kolářa demontovaný pomník maršala Sovietskeho zväzu I.S. Koneva,” uviedol Šojgu.

V .utorok 7. apríla ruský prezident Vladimír Putin podpísal federálny zákon o trestnej zodpovednosti za zničenie alebo poškodenie vojenských hrobov a pamiatok, ktoré zachovávajú pamiatku tých, ktorí zomreli pri obrane vlasti. Takýto zločin má byť trestaný pokutou až do troch miliónov rubľov, alebo nútenou prácou po dobu až troch rokov či dokonca väzením na rovnaké obdobie.

 

V prípade, že podobný zločin bude spáchaný skupinou, alebo ide o zločin voči hrobom a pamätníkom, ktoré sú venované padlým ľuďom počas Veľkej vlasteneckej vojny, predpokladá sa pokuta vo výške od dvoch až piatich miliónov rubľov, nútenej práce po dobu až piatich rokov či odňatia slobody na rovnaké obdobie.

 

Putin: Rusko nedovolí prepisovanie dejín Veľkej vlasteneckej vojny

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov