Ilustračné foto , stíhačka F-16
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Nakupovať americké stíhačky či zdravotné pomôcky? – Bulharsko rieši podobnú dilemu ako Slovensko

Bulharsko, 7.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Bulharsko by malo odmietnuť nákup amerických stíhačiek F-16 a investovať tieto peniaze do zdravotnej starostlivosti. Takýto názor zastáva Rumen Petkov, predseda bulharskej mimoparlamentnej strany Alternatíva pre bulharské obrodenie a bývalý bulharský minister vnútra.


 

Podľa politika existuje rad spôsobov, ako by Bulharsko mohlo rýchlo vrátiť do svojej ekonomiky miliardy leva. Jedným z nich je zrušenie zmluvy o nákupe stíhačiek F-16 .

“Napríklad oznámime, že ukončujeme zmluvu o F-16. Dve a pol miliardy leva sa okamžite vrátia do našej ekonomiky, predovšetkým do zdravotníctva. Musíme si položiť otázku, čo potrebujeme: respirátory, testy – alebo nejaký druh lietadiel, ktoré dorazia po koronavíruse, “povedal Petkov na televíznom kanáli Telivizija Európa.

 

 

Skôr zástupcovia Alternatívy pre bulharských obrodenia vyzývali k odstúpeniu od realizácie zmluvy. Upozorňovali, že podľa dokumentu má kupujúci právo úplne zrušiť realizáciu zmluvy alebo odstrániť niektoré body.

“Ľudové zhromaždenie (bulharský jednokomorový parlament, pozn. Red.) Má právo okamžite zrušiť zmluvu a náš štát má právo na vrátenie už zaplatených 2,5 miliárd leva,” uviedli v strane.

 

S podobnou iniciatívou vystúpila aj predsedníčka opozičnej Bulharskej socialistickej strany Kornelija Ninovová. Tá vyzvala odmietnuť projekty modernizácie armády, najmä nákup nových hliadkovacích lodí a obrnených vozidiel, a nasmerovať peniaze na podporu ľudí s pôžičkami a tých, ktorí nemajú príjem.Proti sa však postavil minister obrany Krasimir Karakakačanov. Podľa neho bulharská armáda potrebuje zbrane na ochranu obyvateľstva pri rôznych katastrofách.

 

“Pani Ninovová, váš populizmus je pre celú bulharskú armádu veľkým sklamaním. (…) Vyzývam vás, aby ste si bola vedomá toho, ako žijú tisíce bulharských vojakov, ktorí s nasadením zdravia a života pomáhajú obetiam prírodných katastrof. Viete, ako staré sú bojové vozidlá, ktoré ťahajú nákladné a obyčajná autá zo závejov (…) Tieto autá sú oveľa staršie než blýskajúce sa mercedesy milionárov z vašej ľavicovej strany, “povedal minister.

V lete Bulharsko zaplatilo plnú sumu za nákup ôsmich bojových lietadiel F-16 – takmer 1,26 miliardy dolárov. Prezident krajiny Rumen Radev nákup zbraní zablokoval, ale parlament prelomil jeho veto väčšinou hlasov.

 

Slovensko takisto podpísalo s USA zmluvu o nákupe 14 viacúčelových stíhačiek F-16 Block 70/72 na konci roka 2018. Slovensko v súčasnej dobe k obrane svojich hraníc využíva stíhačky MiG-29.

K ich nahradeniu americkými F-16 má dôjsť na prelome roku 2022 a 2023. Za 14 stíhačiek F-16 Block 70/72, muníciu a kompletné prevádzkové zázemie zaplatí Slovensko viac ako 1,6 miliardy eur. To je najdrahšia modernizácia vojenskej techniky v dejinách republiky.

Pri podpise zmluvy vtedajší slovenský premiér Peter Pellegrini zdôraznil, že týmto nákupom Slovensko deklarovalo svoje jasné ukotvenie v NATO a EÚ, rovnako ako svoj záväzok poskytovať 2% HDP na obranu v roku 2024. Zároveň Slovensko a USA rokujú o dohode o obrannej spolupráci, na základe ktorej USA pomôžu Slovensku s modernizáciou vojenských letísk.

 

Článok: Slovensko podľa návrhu pre Americký Kongres zaplatí za stíhačky F-16 nie 1,6 miliardy eur, ale až 2.91 miliardy dolárov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov