USS Theodore Roosevelt
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

“Nie sme vo vojne, námorníci nemusia zomrieť” – Kapitán lietadlovej lode Theodore Roosevelt žiada o pomoc v núdzi

Kapitán americkej lietadlovej lode s jadrovým pohonom USS Theodore Roosevelt CVN-71 na ktorého palube bol zaznamenaný výskyt koronavírusu, požiadal velenie amerického námorníctva o naliehavú pomoc.


 

Podľa uverejnenia novín San Francisco Chronicle kapitán lietadlovej lode Brett Crozier napísal list veleniu amerického námorníctva, v ktorom požiadal o naliehavú pomoc v súvislosti so situáciou na palube. Podľa kapitána je v súčasnosti počet ľudí nakazených na palube už viac ako 100. Crozier žiada, aby sa stanovili podmienky na izoláciu posádky celej lode s cieľom zabrániť novým infekciám a úmrtiam na koronavírus v dôsledku zhoršenej situácie na palube lode.

28. marca lietadlová loď dorazila na námornú základňu Apra na Guame, kde bola časť posádky, u ktorej bola choroba potvrdená, z lode odstránená a umiestnená do karantény. Bolo to asi 25 infikovaných. Ako vyplýva z vyhlásenia kapitána, izolácia časti posádky nepomohla a počet infikovaných sa zvýšil na 100 osôb.

 

Teraz Crozier požaduje izoláciu celej posádky lode, čo vysvetľuje tým, že na palube lode nie je možné splniť predpísanú 14-dňovú karanténu a zabezpečiť oddelenie posádky. Žiadal, aby posádka Teodore Roosevelt mala na námornej základni potrebné karanténne vybavenie.

 

“Vzhľadom na priestorové obmedzenia spojené s vojnovou loďou nemôžeme zabezpečiť karanténu. Šírenie choroby pokračuje a zrýchľuje sa (…) Nie sme vo vojne. Námorníci nemusia zomrieť. Ak teraz neprijmeme potrebné opatrenia, neochránime naše najväčšie bohatstvo – našich námorníkov.” – napísal Brett Crozier.

Pripomeňme, že prvé prípady infekcie koronavírusu na palube lode Theodore Roosevelt sa objavili približne dva týždne po tom, ako loď amerického námorníctva vstúpila do vietnamského prístavu Danang. Písali sme o tom TU.

 

Medzitým sa objavili informácie, že aj na palube lietadlovej lode USS Ronald Reagan, ktorá sa nachádza na námornej základni v Yokosuka v Japonsku, sa zaznamenalo niekoľko prípadov koronavírusu.

Lietadlová loď USS Theodore Roosevelt (CVN-71) triedy Nimitz pôsobí v aktívnej službe od roku 1986 a je štvrtou postavenou loďou tejto triedy. V roku 1991 sa zapojila do vojny v Perzskom zálive.

Video: Ľadoborec schopný potopiť lietadlovú loď

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov