©sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

“Česká republika nemá nič, čomu by sa dalo hovoriť armáda.” Vojenský analytik prehovoril o “výhodách” spojenectva s NATO

Česko, 5.apríl 2020 ( Sputnik ) – Bezpečnostný expert Jaroslav Štefec vysvetľuje, prečo sa súčasná česká armáda ocitla v slepej uličke. Podľa jeho slov prispeli krátkozraké vojenské reformy a zbytočné výdavky počas posledných desaťročí k tomu, že vojenské jednotky nie sú schopné zaistiť bezpečnosť vlastného územia. Namiesto toho slúžia záujmom iných štátov a nadnárodných korporácií.


 

Súčasná kríza v plnom rozsahu odhalila všetky nedostatky a problémy, ktoré má český štát, a to vrátane neschopnosti armády v jej terajšej podobe, tvrdí vojenský expert Jaroslav Štefec . Na svojom facebookovom účte dôkladne vysvetľuje, prečo česká armáda už dnes nie je schopná plniť svoje základné funkcie.

 

“Epidémia choroby Covid-19 v plnej nahote odhalila problémy, do ktorých nás zavliekla hlúposť, amatérizmus a servilitu našich politických … neviem, ako to slušne nazvať, ale medzi sebou si hovoria” elity “… voči krajinám, ktoré v uplynulých 30 rokoch pomocou lichotenia, lží a korupcie vyrabovali našu ekonomiku a urobili z kedysi bohatej a sebavedomej krajiny nesvojprávnu novodobú kolóniu bez vlastného majetku, zahraničnej politiky a armády, “uviedol Štefec.

 

 

Vojenský expert je teda presvedčený, že Armáda Českej republiky v dnešnej dobe nedokáže zaistiť bezpečnosť  územia a českých občanov. Dôvodom toho tvrdenia je skutočnosť, že vojenské reformy a nákupy boli v posledných desaťročiach určené na to, aby sa armádne zložky mohli zúčastniť predovšetkým zahraničných vojenských kampaní spojených s misiami NATO či OSN.

 

“Kupujeme napríklad Američanmi vyradenie vrtuľníky Venom, určené výhradne pre námornú pechotu USA, systémy Vera NG, trikrát drahšie pre ČR ako pre NATO, pre obranu územia štátu absolútne neúčinné protilietadlové raketové komplety RBS-70 NG, 2,5 krát drahšie pre ČR ako pre Argentínu , stroje Pandur, dvakrát drahšie pre ČR ako pre Nórsko, “dopravné” lietadlá CASA C 295mm, pôvodne určené predovšetkým pre námorné hliadkovanie, o miliardu drahšie ako Fínsko, “uvádza príklady Štefec.Zároveň expert tvrdí, že tí vojaci, čo slúžia výhradne na území Českej republiky, nemajú ani dostatok výstroje a materiálu, kvôli čomu sú nútení k tomu, aby ho nakupovali na vlastné náklady.

 

Armáda Českej republiky alebo už žoldnieri?

Štefec tvrdí, že odhodlanie plniť spojenecké záväzky voči NATO a EÚ urobilo z českej armády organizáciu, ktorá má slúžiť záujmom cudzích krajín a nadnárodných korporácií. Potvrdením toho sú reči rôznych politikov o dôležitosti plnenia týchto záväzkov, ktoré sa v podstate stali hlavnou prioritou namiesto ochrany svojej krajiny a vlastného obyvateľstva. Práve preto Štefec hovorí, že česká armáda nezodpovedá kritériám klasickej štátnej armády.

 

“Česká republika nemá nič, čomu by sa dalo hovoriť armáda. Úlohou každej armády je totiž predovšetkým príprava na obranu vlastnej krajiny, “poznamenal bezpečnostný expert.

 

K tomu, aby sme tento stav zvrátili, si podľa neho potrebujeme konečne uvedomiť, že bezpečnosť našej republiky a našich občanov je primárnym cieľom, nie záujmy západných korporácií, ktoré si prostredníctvom armád jednotlivých štátov zaisťujú zisky na cudzom území . Ďalej Štefec poznamenáva, že súčasná kríza, ktorá odhalila slabiny bezpečnostného systému, sa musí stať poučením do budúcnosti. Českí politici totiž musia pochopiť, že spoliehať sa môžeme len sami na seba, nie na zahraničné subjekty a inštitúcie.

Článok: USA dodá Česku 12 viacúčelových vrtuľníkov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov