UH-1Y Venom,  foto: defensenews
Aktuality, Letectvo,

Česko potvrdilo nákup vrtuľníkov Bell UH-1Y Venom a AH-1Z Viper

Ministri obrany Česka a USA potvrdili nákup vrtuľníkov. V Pentagonu sa vo štvrtok 12. decembra 2019 uskutočnilo rokovanie delegácií vedených ministrami obrany Ľubomírom Metnarem a Markom Espero. Hlavnou témou bolo obstaranie 12 amerických vrtuľníkov systému H-1 pre Armádu Českej republiky.


 

“Akceptovali sme americkú ponuku medzivládnej dohody na nákup 8 viacúčelových vrtuľníkov UH-1Y Venom a 4 bojových AH-1Z Viper a dnes sme celý kontrakt doviedli do úspešného konca. Je to významný míľnik v česko-amerických vzťahoch. Do konca roka 2023 budú nové vrtuľníky vo výzbroji našej armády. Získame moderné a v praxi vyskúšané stroje, zvýšime bojaschopnosť a súčasne znížime závislosť na ruskej technike, “uviedol minister Metnar.

 

AH-1Z Viper

“Sme radi, že sa Česká republika rozhodla pre naše vrtuľníky. Zvyšuje to jej schopnosti aj interoperabilitu v rámci NATO, “povedal Mark Esper.

 

“Z hľadiska nášho vrtuľníkového letectva je to rozhodujúci krok do 21. storočia V podobe systému H-1 získava armáda nové schopnosti vrátane technológií. V budúcnosti počítame aj s nasadením nových vrtuľníkov do zahraničných misií, “povedal náčelník Generálneho štábu AČR armádny generál Aleš Opata.

 

Z prieskumu trhu najlepšie vyšiel systém H-1 využívaný námornej pechotou USA. Kombinácia strojov Venom a Viper najlepšie zabezpečí armádou požadované schopnosti na bojovú podporu pozemných síl, transport vojakov i odsun zranených. Obaja vrtuľníky sa navyše konštrukčne zhodujú v 85%.

 

Cena 14,6 mld. Korún (bez DPH) je zhodná, za akú by vláda USA zaobstarala vrtuľníky pre svoju armádu. Súčasťou zákazky sú nielen samotné vrtuľníky, ale aj výzbroj a munícia, náhradné diely, výcvikový simulátor a prvotné preškoľovací výcvik pilotov a technického personálu.

 

“Aj u tejto zákazky sa podarilo vyjednať silné zapojenie českého priemyslu. Požadovali sme 30% hodnoty zákazky a výsledný podiel je dokonca o trochu vyššia, “doplnil Lubomír Metnar.

 

 

Na zákazke sa budú podieľať štátne podniky LOM Praha a VTU, a ďalej firmy Ray Service, Aero Vodochody a VR Group. Príslušné zmluvy medzi podnikmi a spoločnosťou Bell už boli podpísané.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov