©MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť,

České ministerstvo obrany podporilo väčšiu angažovanosť európskych štátov v boji s teroristami v Afrike

 


Česko, 28. marca 2020 ( AM, MO ČR ) – Ministri obrany európskych štátov, ktoré podporili vytvorenie medzinárodného úlohového zoskupenia Takuba v rámci francúzskej operácie Barkhane, dnes prostredníctvom telekonferencie diskutovali, ako nielen vojensky podporiť boj krajín v regióne Sahelu proti tamojším ozbrojeným teroristickým skupinám.

Bezpečnostná situácia v Mali, najmä v jeho východnej časti, a v oblasti Sahel zostáva naďalej vážna. Organizované ozbrojené skupiny pokračujú v destabilizácii veľkej časti Mali a dosiahli až do Nigeru a Burkiny Faso. Humanitárna situácia sa zhoršuje. Miestni obyvatelia sú teroristami zastrašovaní a nútení opúšťať svoje domovy. Útoky si vyžiadali už niekoľko obetí medzi civilistami aj vojenskými jednotkami.

Ministri obrany sa zhodli, že je potrebné zvrátiť súčasný negatívny vývoj a potlačiť príčiny nestability v Mali a Sahelu prijatím ráznych jednotných opatrení. Zoskupenie Takuba na tento účel vytvorené, bude prevažne pozostávať z príslušníkov európskych špeciálnych síl. Bude poskytovať konzultácie, asistenciu a doprovod ozbrojeným silám Mali, a to v koordinácii s partnermi z G5 Sahel, misií OSN (MINUSMA) a misiami EÚ (EUTM Mali, EUCAP Mali a EUCAP Niger), s pevným právnym základom a v súlade s medzinárodným právom .

Česká republika prostredníctvom telekonferencie informovala o schválení návrhu vyslať české jednotky do úlohového zoskupenia Takuba Vládou ČR a o stave prerokúvania návrhu Parlamentom ČR, ktorého súhlas je pre vyslanie českých vojakov nevyhnutný.

Stretnutie potvrdilo pripravenosť Európy prispieť k stabilizácii regiónu, odkiaľ pochádza rad negatívnych javov priamo ovplyvňujúcich bezpečnosť Európy, vrátane terorizmu, migrácie alebo pašovania. Aj dnes, keď svet čelí pandémiu koronavírusu, sú si európske krajiny vedomé ďalších hrozieb, ktoré nevymizli. Ministri dnes ukázali odhodlanie nedopriať teroristickým skupinám oddych ani v tejto dobe.

Na záver sa ministri zhodli na spoločnom politickom vyhlásení o spustení úlohového zoskupenia Takuba. Dokument je dostupný v tlačovom vyhlásení vydanom francúzskym ministerstvom ozbrojených síl tu .

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov