© Sputnik
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Rostec vyvinul nový priebojný náboj pre tichú streľbu

 


Rusko, 2.apríl 2020 ( AM ) – Nový priebojný náboj pre tichú streľbu v Rusku vyvinuli odborníci Centrálneho vedecko-technickeho ústavu presného strojárstva štátnej korporácie Rostec. Náboj kalibru deväť milimetrov ( 9 x 21mm) má zníženú rýchlosť strely a môže prestreliť nepriestrelnú vestu 2. triedy odolnosti. Jeho ďalšou výhodou je nižšia hlučnosť, samozrejme iba s použitím vhodného tlmiča na zbrani.

Nová pištoľ UDAV ©rt

Doterajšie náboje pre nehlučnú streľbu nemôžu prestreliť nepriestrelnú vestu II. triedy odolnosti, pretože majú nedostatočnú rýchlosť – do 290 metrov za sekundu. Guľky letiace rýchlosťou nad 400 metrov za sekundu v závislosti od konštrukcie už môžu prestreliť túto kategóriu ochrany, nedokážu to ale urobiť nehlučne.

Štruktúra doterajšieho priebojného náboja 7N42

Nový výrobok odborníkov ústavu presného strojárstva spája nehlučnosť a zvýšenú priebojnosť. Podstata je v tom, že pri vývoji náboja bola zvýšená hmotnosť projektilu a na jeho konci bolo pridané ostrie tvorené dvoma hranami. Náboje sú určené pre pištoľ UDAV.

Doteraz Udav používal pre špeciálne účely subsonický náboj 7U4  a špeciálny priebojný náboj 7N42, ktorý mal strelu v tvare „plochého výrezu skrutkovača“. Tieto strely však nevedeli prekonať vyššiu balistickú ochranu napríklad SAPI platne, alebo platne Granit ruského bojového obleku Ratnik.

Ochranný odev

Štátna korporácia Rostech predviedla takisto novú protivírusovú kombinézu na ochranu pred vírusmi a inými biologickými hrozbami.

“Odevy sú určené zdravotníkom, pracovníkom mestských služieb a špeciálnych služieb. Dcérska spoločnosť Roschimzaščita už začala ich pokusnú výrobu, “uviedol hovorca výrobcu.

Odevy sú vyrobené z fóliového materiálu, ktorý má zvýšenú pevnosť, a môžu sa užívať spolu s inými osobnými ochrannými prostriedkami, napríklad s respirátormi a rukavicami. Odev váži menej ako 500 gramov. V korporácii Rostech vysvetlili, že obleky zaručujú ochranu pred preniknutím vírusov, baktérií, húb a spór a tiež pred nebezpečnými chemickými látkami.

Článok: Nová ruská pištoľ UDAV zostane funkčná od 50 stupňov pod nulou, až po 70 stupňov Celzia

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov