Ilustračné foto: záber z videa s letovou ukážkou lietadla F-22
Aktuality, Letectvo,

Video: Americké stíhacie lietadlo 5. generácie F-22 dokázalo, že dokáže to isté ako ruské lietadlo generácie 4++ Su-35…

 


USA, 31. marca 2020 ( AM, topcor ) – Americkí vojenskí piloti sa pochlapili a predviedli, že stíhacie lietadlo pre vybojovanie vzdušnej prevahy F-22A, mimochodom prvé stíhacie lietadlo na svete z 5. generácie, si v manévrovacích schopnostiach v ničom nezadá s ruským stíhacím lietadlom Su-35, označovaným ako „supermanévrovateľná” stíhačka…, hádam ale nebude vadiť, že Su-35 sa radí „len” do generácie 4++…

Youtube kanál F-22 Demo Team zverejnil pred niekoľkými dňami video, na ktorom major Josh „Cabo” Gunderson, člen predvádzacej leteckej skupiny F-22 Demo Team predvádza unikátne letové schopnosti amerického stíhacieho lietadla 5. generácie.

Spomínaný videozáznam zachytáva prvky vyššej pilotáže, ktoré uskutočnil major Gunderson práve na lietadle F-22. Sú podobné tým, aké sú predvádzané na mnohých ukážkových vystúpeniach ruských stíhacích lietadiel Su-35 a v mnohých prípadoch sú uvádzané ako prvky pilotáže, ktoré dokážu predviesť len ruské stíhačky. Ide predovšetkým o prvky vyššej pilotáže verejnosti známe ako „kobra”, „plochá vývrtka”, zatáčanie a obraty „na mieste”, ktoré sú tu po prvýkrát predvedené v kompletnej demo ukážke americkým lietadlom F-22 Raptor.

Predvádzacia letecká skupina F-22 Demo Team má svoju domovskú základňu v Langley-Eustis v Hamptone vo Virgínii, USA. Jej debut sa uskutočnil v marci 2007 na základni Tyndall AFB. Od tých čias uskutočnila skupina viac ako 250 vystúpení po celom svete.

Video: Full F-22 Demo: exkluzívny pohľad do kokpitu Raptora:

Pre porovnanie uvádzame video, nakrútené na predvádzacích letoch ruského stíhacieho lietadla, ktoré sa uskutočnili v Turecku, na istanbulskom letisku Atatürk Airport počas akcie Technofest-2019.

Video: Predvádzacia letová ukážka ruského stíhacieho lietadla Su-35 v Istanbule:

Počas uvedenej letovej ukážky, trvajúcej približne 15 minút, predviedol ruský pilot všetky prvky pilotáže, ktoré je ruské stíhacie lietadlo schopné uskutočniť.

Ak teda vizuálne porovnáme predvádzací let amerického lietadla s tým ruským, len ťažko po jeho vzhliadnutí možno s určitosťou tvrdiť, ktoré z lietadiel disponuje väčšími manévrovacími schopnosťami.

Preto by bolo vhodné povedať, že v skutočnom vzdušnom boji so stíhacími lietadlami F-22A Raptor by ruskí piloti nemali považovať manévrovacie schopnosti svojho lietadla za jednoznačnú výhodu a príliš sa na ňu spoliehať.

Nuž, ale ktovie ako vznikla legenda, že sa ruskí piloti na niečo také bezvýhradne spoliehajú…? A hádam netreba zabudnúť na jeden nie nepodstatný moment, výroba F-22 skončila pri čísle 195 kusov vrátane testovacích – k septembru 2015 disponovalo americké letectvo 183 sériovo vyrobenými kusmi, kdežto Su-35 naďalej schádzajú z výrobnej linky. Aktuálne by mali VKS RF disponovať minimálne 98 kusmi uvedeného typu, pričom v roku 2020 sa očakáva uzavretie zmluvy o dodávke ďalších 50 kusov…

Článok: F-22 vs. J-20 alebo prečo by čínsky „mocný drak” mohol poraziť vo vzdušnom boji amerického Raptora

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov