©MO RF
Aktuality, Bezpečnosť,

Publikované bolo video druhej rusko-tureckej hliadky na diaľnici M-4 v Sýrii

Sýria, 24.marec 2020 ( AM, Sputnik ) – 23. marca sa v de-eskalačnej zóne Idlib v Sýrii uskutočnila druhá spoločná rusko-turecká hliadka úseku diaľnice M-4. Uskutočnila sa na úseku diaľnice M-4 spájajúcej mestá Aleppo a Latakia. V záujme zaistenia bezpečnosti sa skrátila dĺžka spoločnej hliadkovej trasy.


 

 

Podľa Ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán sa turecká strana zaviazala prijať opatrenia na neutralizáciu radikálnych extrémistických skupín, ktoré v budúcnosti môžu brániť pohybu spoločných hliadok diaľnice M-4 na bezpečnostnom koridore.

 

 

V polovici marca Pri meste Al Nerab teroristi v oblasti pod “kontrolou” Tureckej armády vykopali obrovské zátarasy na novej diaľnici M4, aby zamedzili spoločným hliadkam Ruskej a Tureckej armády a cez noc dokázali vylepšiť tieto zátarasy aj obrovskými kamennými blokmi. Po takomto “hrdinskom” čine ešte stihli na diaľnici aj natočiť hudobný videoklip, písali sme o tom  TU.

 

Prvá spoločná hliadka sa konala 16. marca. Podľa ministerstva obrany Ruskej federácie sa hliadka začala pohybovať po diaľnici M-4 z osady Tumba, dva kilometre západne od Sarakibu.

 

 

Ruská a turecká armáda začali prvé spoločné hliadkovanie trasy M-4 v sýrskom Idlibe v rámci dohôd medzi najvyššími predstaviteľmi Ruska a Turecka 5. marca v Moskve. Na prvej spoločnej hliadke zo strany Ruska sa podieľa čata vojenskej polície na obrnených vozidlách. Organizuje hliadkovanie spoločného rusko-tureckého koordinačného strediska.

 

Vyostrenie situácie v Idlibe

Situácia v Idlibe sa vyostrila po tom, čo 27. februára teroristi zo skupiny Hayat Tahrir al-Sham  zahájili rozsiahlu ofenzívu na pozície sýrskej armády. Vládne vojská začali odvetnú paľbu.

Podľa informácií ruského ministerstva obrany sa do paľby spolu s teroristami dostali tiež tureckí vojaci, ktorí sa však v mieste nemali nachádzať. V dôsledku incidentu tak zahynulo 33 tureckých vojakov a viac ako 30 ich bolo zranených. Ruská strana pritom podnikla opatrenia na úplné prímerie zo sýrskej strany a zabezpečila evakuáciu mŕtvych a zranených na územie Turecka. Na Ministerstve obrany RF zdôraznili, že ruské letectvo nebolo v tejto oblasti nasadené. 27. februára začala Ankara vojenskú operáciu v severozápadnej Sýrii – “Jarný štít”. Bola to reakcia na smrť tureckých vojakov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal svojho amerického kolegu o vojenskú pomoc v boji proti “Asadovom režimu”.

Článok: Ruské letectvo zlikvidovalo dvoch tureckých vojakov pri nálete na teroristov v Sýrii – Turecko žiada USA o systém Patriot proti Rusku

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov