© Sputnik
Aktuality, História,

Vojaci 68 národností majú titul Hrdinu Sovietskeho Zväzu – Šojgu hovoril o jednote národov v boji proti fašistom. Video

Rusko, 21. marca 2020 (AM, Zvezda) – V rokoch druhej svetovej vojny sa predstavitelia 68 národností stali hrdinami Sovietskeho zväzu. “Nie sú to jednotky, ani desiatky, sú to stovky tisíc, milióny, je to takmer 1,5 milióna ľudí z Uzbekistanu, 600 tisíc z Azerbajdžanu, 600 tisíc z Arménska, samozrejme, z Bieloruska,” uviedol ruský minister obrany.


 

 

Podľa ministra sa v rokoch druhej svetovej vojny zástupcovia 68 národností stali Hrdinami Sovietskeho zväzu. Najvyššieho vyznamenania. „Nemôžeme zabudnúť na to obrovské množstvo Poliakov, ktorí bojovali a oslobodili Poľsko. Prekvapilo ma, že som sa dozvedel, že dvaja Fíni sú hrdinovia Sovietskeho zväzu. Preverujeme materiály, hľadáme mená, mená stíhacích pilotov, ktorí v určitých fázach sprevádzali našu delegáciu na čele s Josefom Vissarionovičom Stalinom, vrátane teheránskej konferencie. Boli ocenení a zaslúžia si byť v galérii „Pamäti národa“, “dodal Šojgu.

 

Vedúci ministerstva obrany uviedol,  že je potrebné zverejňovať informácie nielen o občanoch ZSSR, ale aj o vojakoch z celého sveta, ktorí bojovali proti fašizmu spolu s Červenou armádou.

 

„Som presvedčený, že napriek názorom hláv rôznych štátov musíme vzdať hold tým, ktorí bojovali. Sú to Lotyši aj Estónci, ktorí zúfalo bojovali proti Ukrajincom. Je nemožné povedať, že to niekomu patrí viac, ale niekomu inému. Patrí nám všetkým, potomkom víťazov, “uzavrel Šojgu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov