© RT
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľká Británia z Afganistanu stiahne 330 vojakov

Afganistan, 12.marec 2020 ( Sputnik ) – Veľká Británia sa rozhodla z Afganistanu do polovice júla stiahnuť 330 vojakov. K rozhodnutiu došlo potom, čo sa dosiahla dohoda s hnutím Taliban, informuje o tom Times s odvolaním sa na zdroje. V Pentagone predtým vyhlásili, že USA potvrdzujú začiatok znižovania počtu vojakov v Afganistane podľa dosiahnutej dohody s Talibanom. Ozbrojené sily USA v Afganistane začali znižovať počet vojakov na 8 600 za 135 dní.


 

Times uvádza, že týmto spôsobom sa USA rozhodli stiahnuť 30% vojenského kontingentu a znížiť počet vojakov z 12 tisíc na 8 600, podľa vojenských zdrojov Veľká Británia v prvej fáze stiahne vojakov v rovnakom pomere. Bude znížený početný stav o 330 vojakov z celkových 1 100 členov, ktorí sa nachádzajú v Afganistane. Hlavná časť britských vojsk je v Kábule a jeho okolí. Malý počet britských špeciálnych jednotiek spadá do zloženia amerických jednotiek v iných oblastiach, vrátane južnej provincie Hílmand.

Vojenský zdroj novinám oznámil, že druhá časť britských vojakov Afganistan opustí, ak Taliban zabráni tomu, aby sa zo zeme stalo “útočisko teroristov”, a budú dodržiavať ľudské práva, tiež sa jedná o tom, že musí zabezpečiť uznanie ženských práv.

“Rozhodnutie o termíne ukončenia našej vojenskej misie bude prijaté pri konzultáciách s našimi spojencami v NATO a partnermi, bude zohľadnená situácia v krajine a progres v politickej regulácii,” oznámil zdroj pre noviny Times.

Dodal, že Veľká Británia naďalej podporuje zdokonalenie afganských ozbrojených síl. Ministerstvo obrany Veľkej Británie odmietlo komentovať informácie o stiahnutí špeciálnych síl z Afganistanu.

Noviny Times dodávajú, že britskí vojaci sa zúčastňujú nebojovej misie pod záštitou NATO. Zaoberajú sa výcvikom afganských vojakov a spolupracujú s nimi od roku 2014.

Mierová dohoda

29. februára podpísali na slávnostnom ceremoniáli v Katare USA a Taliban prvú mierovú dohodu za viac ako 18 rokov vojny, ktorá predpokladá stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov a začiatok meziafghánského dialógu po dohode o výmene zajatcov.

 

Dohoda stanovuje, že Spojené štáty znížia počet vojakov v Afganistane zo 12 tisíc na 8,6 tisíc za 135 dní, a ak sa Taliban zdrží násilia, budú do 14 mesiacov naďalej sťahovať svoje sily i sily NATO. Na oplátku by sa Taliban mal vzdať používania afganského územia k útoku na Spojené štáty a ďalšie krajiny.

Okrem toho dohoda určí “trvalé a komplexné prímerie”. Priame rokovania medzi Talibanom a vládou Afganistanu budú vedené v rámci meziafghánského dialógu. Po začatí dialógu začne Taliban spolupracovať s Bezpečnostnou radou OSN, aby vylúčili jeho členov zo zoznamu sankcií, a očakáva, že tak urobí do konca mája 2020.

USA a Taliban rokovalii v roku 2019 niekoľko mesiacov. Zástupca USA pre Afganistan Zalmay Khalilzad a delegácia politickej kancelárie Talibanu v Dohe sa po ôsmich kolách rokovaní dohodli na návrhu mierovej zmluvy, ktorá zahŕňala prímerie, stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu a zahájenie všeobecných meziafghánských mierových rokovaní. V septembri, po sérii teroristických činov spáchaných Talibanom v Kábule a rade ďalších miest, ktorých obeťami sa stali aj americkí vojaci, nariadil prezident Donald Trump, aby rokovania s Talibanom zastavili a dohoda bola zrušená.

Článok:  Najnovšia britská lietadlová loď sa vrátila na základňu kvôli prieniku vody

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov