SAS je v pohotovosti na severe Sýrie , foto: Getty Images
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Britské špeciálne sily sa majú zmeniť na katov

Londýn je pripravený uchýliť sa k mimoriadnym opatreniam, aby zabránil vstupu militantov islamského štátu na svoje územie. To, čo sa deje, priamo súvisí s tureckou vojenskou operáciou v severnej Sýrii a so skutočnosťou, že v dôsledku toho môže byť na slobodu prepustených mnoho extrémistov. Ako s tým súvisí Británia a jej špeciálne jednotky?


Vojenská operácia tureckej armády v severných oblastiach Sýrie proti kurdským vojenským štruktúram spôsobila vo Veľkej Británii neočakávanú reakciu. Po rozhodnutí Trumpa stiahnuť americké jednotky z týchto oblastí  britské vedenie vyjadrilo svoje obavy z toho, čo sa deje. Faktom je, že v tomto regióne je vo väzniciach zadržiavaných veľké množstvo bojovníkov ISIS. Medzi týmito väzňami je veľa bojovníkov – platených a poddaných kráľovnej Veľkej Británie.

Britskí žoldnieri skončili vo väzeniach v severnej Sýrii. Predpokladá sa, že v nasledujúcich týždňoch bude „veľké množstvo“ extrémne nebezpečných britských bojovníkov ISIS prepustených na slobodu. Najmä ak kurdské stráže opustia svoje posty v dôsledku útoku tureckých ozbrojených síl.

Britské spravodajské služby správne naznačujú, že po takomto prepustení sa britskí bojovníci ISIS vrátia do Veľkej Británie. A je nepravdepodobné, že zmenia svoje extrémistické presvedčenie. V samotnom Spojenom kráľovstve teda bude existovať hrozba teroristického undergroundu.

To sa potvrdilo v posledných dňoch, keď sa objavilo video na sociálnych sieťach, na ktorom je zobrazený podobný únik väzňov zo Sýrie. Video ukazuje, ako niekoľko väzňov utieklo z väzenského komplexu po tom, ako turecké jednotky napadli jednotky Sýrskych demokratických síl (SDF). Predpoklady sa tak stali realitou :

https://twitter.com/i/status/1184179659598114816

Dnes sa objavilo najnovšie video, ktoré ukazuje, ako Tureckom podporovaní militanti poskytujú útočisko členom ISIL a ich rodinným príslušníkom, ktorí včera prešli z väzenského tábora Ain Issa :

https://twitter.com/i/status/1184433485680910336

A hneď potom, podľa zdrojov v britských špeciálnych službách, Britské špeciálne sily SAS (Special Air Service) boli okamžite aktivované a pripravili tímy rýchlej reakcie v prípade hroziaceho hromadného úniku z väzníc.

V utečeneckom tábore Ain Issa počas tureckého ostreľovania utieklo takmer 800 neviest ISIS a ich deti ,  foto: Chris Huby / LePictorium / Barcroft

Daily Mail tvrdí, že je tiež pripravený vhodný akčný plán – bojovníci SAS v skupinách po ôsmich ľuďoch budú nasadzovaní helikoptérami v severnej Sýrii. Podľa tlače budú pripravení začať razie pod kódovým označením „kill or catch“. Cieľom týchto nájazdov bude zabrániť britským militantom v úteku zo sýrskych väzníc, ktorí prisahali vernosť „islamskému štátu *“.

Situácia je v zásade jasná. Nie je však úplne jasné ako britské špeciálne sily budú v skutočnosti pôsobiť proti úteku islamistických militantov z väzníc. Môžme iba urobiť určité predpoklady.

Najskôr si rozoberme kódové meno razií: „zabiť, alebo chytiť“. Najprv zabite – a až potom chytíte a nie naopak. To znamená, že “chytiť” je posledné v poradí – keď obeť leží na zemi a nebude sa hýbať, v ostatných prípadoch bude zlikvidovaná.

Je preto možné, že bojovníci SAS budú vyslaní priamo do oblastí, v ktorých sa nachádzajú sýrske väzenia plné islamistov. A v prípade hrozby opustenia väzenskej stráže britské špeciálne sily zlikvidujú väzňov priamo v celách. Možno nie príliš humánny, ale „lacný, spoľahlivý a praktický“ spôsob. V skutočnosti lepšie ako ich loviť po celom svete.

Inými slovami, ak všetky tieto správy zodpovedajú pravde – a to rozhodne nemôžeme vylúčiť, vidíme že Veľká Británia pred našimi očami vytvára špeciálne skupiny likvidátorov, profesionálnych vrahov, ktorých úlohou je ničiť neozbrojených a už odsúdených zločincov. Zničte bez súdneho konania, riadené iba zásadou politickej výhodnosti a porozumenia a zaistenia bezpečnosti britského štátu. Pred tým sa stráca aj slávna „licencia na zabíjanie“, ktorá bola vydaná agentovi 007.

Trestná zodpovednosť bojovníkov SAS za vojnové zločiny už dlhú dobu nehrozí. Koniec koncov, väznitelia z Guantanáma za mučenie a zneužívanie islamistov neboli stíhaní. A verejná mienka bude pravdepodobne sprevádzať „obhajcov demokracie“. Otázka však zostáva otvorená: je to demokracia?

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov