© Vesti92
Aktuality, História, Námorníctvo,

Unikátna operácia V Čiernom mori – z dna bola vyzdvihnutá torpédová loď z čias 2.svetovej vojny. Video

Rusko, 7. marca 2020 ( AM ) – V Čiernom mori sa uskutočnila jedinečná operácia – zo dna bola vyzdvihnutá torpédová loď, ktorá bola potopená počas obrany Sevastopoľa v čase 2.svetovej vojny. Vojaci vyzdvihli torpédový čln G-5 z dna Čierneho mora. Informovala o tom tlačová služba Čiernomorskej flotily.


 

“Posádky záchranného tímu pátracích a záchranných operácií flotily Čierneho mora dokončili vyzdvihnutie trupu torpédového člna G-5, ktorý bol potopený počas Veľkej vlasteneckej vojny” uvádza sa vo vyhlásení.

 

 

Loď bola objavená pri východe z Karanténneho zálivu, kde bola počas 250-dňovej obrany Sevastopoľa založená brigáda torpédových lodí. Napriek dlhému pobytu v morskej vode zostal trup lode nedotknutý.

 

„Pred začiatkom zdvíhacích prác bola oblasť pod vodou preskúmaná pomocou diaľkovo ovládaného bezpilotného podvodného vozidla. Upevnenie tela objektu k zdvíhaciemu zariadeniu vykonali štyria potápači a plávajúci žeriav vykonal samotné vyzdvihnutie “uviedla tlačová služba.

Teraz bude špeciálna komisia študovať okolnosti potopenia lode. Možno sa G-5 stane exponátom múzea.

 

Na snímke torpédový čln G-5

 

G-5 je projekt sovietskych torpédových člnov, ktorý vznikol v 30. rokoch 20. storočia. Testovanie lode sa začalo 15. februára 1933. Vývoj torpédového člna G-5 začal už v roku 1928 pod vedením slávneho dizajnéra lietadiel Tupoleva. Táto rýchla a obratná loď bola určená k boju s oveľa väčšími nepriateľskými loďami. Jej hlavnou úlohou malo byť dostať sa na krátku vzdialenosť k nepriateľovi, vypáliť dvojicu torpéd a rýchlo sa stiahnuť späť, než ho zasiahnu nepriateľské delá.

 

G-5

Čln G-5 bol poháňaný dvojicou leteckých motorov AM-34 (pod označením GAM-34), ktoré boli prepracované na použitie na námorných plavidlách. Výkon tejto pohonnej sústavy dokázal udeliť člnu maximálnu rýchlosť 51 uzlov (cez 94 km / h). Dĺžka lode potom predstavovala niečo málo cez 19 metrov a na jej palube sa nachádzalo 6 členov posádky. Okrem guľometu DŠK nemala žiadnu hlavňovou výzbroj. Hlavnou zbraňou bola dvojica 533mm torpéed 53-38. Tieto torpéda neboli vystreľované spredu,  ale zozadu – smerom, ktorým loď plávala, svoje torpéda vypúšťali tak, že ich spustili z kĺzačky na zadnej časti člnu do brázdy za loďou. Sovietske torpédové člny G-5 boli jedny z najpopulárnejších lodí počas Veľkej vlasteneckej vojny.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov