©defpost
Aktuality, Letectvo,

Turecko v Sýrii zostrelilo československé lietadlo L-39 – pilota následne ukameňovali

Sýria, 3. marca 2020 (AM ) – Turecko v Sýrii v severozápadnej provincii Idlib v Sýrii zostrelilo lietadlo Albatros L-39 nad Maarat al-Numa v severozápadnej provincii Idlib. Sýrske lietadlo bolo údajne zasiahnuté tureckou stíhačkou F-16 pomocou rakiet typu vzduch-vzduch. Turecko pred pár dňami tiež zrušilo dve sýrske Su-24 takisto nad Idlibom. Podľa tureckého ministerstva obrany boli stroje zničené, keď sa snažili zaútočiť na turecké lietadlá.


 

 

Pilotom lietadla L-39 bol plukovník Ammar Al-Boodi, podarilo sa mu katapultovať no následne bol protureckými militantami na zemi ukameňovaný na smrť. Na videu teroristi nad mŕtvym pilotom:

L-39 Albatros je výkonné prúdové lietadlo – ľahké útočné lietadlo vyvinuté v Československu spoločnosťou Aero Vodochody. Sýrske arabské letectvo používa niekoľko ozbrojených verzií ľahkého útočného stroja L-39ZA. Od počiatočných fáz sýrskej občianskej vojny sa lietadlá L-39 sýrskych vzdušných síl pravidelne rozmiestňovali v operáciách proti rôznym pozemným silám teroristov. Mnohé z týchto lietadiel boli tiež zostrelené pozemnými protilietadlovými systémami.

 

“V rámci úspešne pokračujúcej operácie Jarný štít bolo zostrelené vojenské lietadlo L-39, ktoré patrilo silám režimu,” uvádza sa v správe tureckého veliteľstva. Sýrska štátna televízia túto informáciu potvrdila. Detaily sa neuvádzajú. V nedeľu Ankara spustila ďalšiu vojenskú operáciu na severozápade Sýrie pod krycím názvom Jarný štít . Bolo vysvetlené, že ide o odvetu za letecký útok na pozície tureckých vojsk 27. februára, ktorý si vyžiadal životy 36 vojakov v zóne deeskalácie.

 

Situácia v Idlibe sa vyostrila po tom, čo 27. februára teroristi zo skupiny Hayat Tahrir al-Sham  zahájili rozsiahlu ofenzívu  na pozície sýrskej armády. Vládne vojská začali odvetnú paľbu. Podľa informácií ruského ministerstva obrany sa do paľby spolu s teroristami dostali tiež tureckí vojaci, ktorí sa však v mieste  nemali nachádzať . V dôsledku incidentu tak zahynulo 36 tureckých vojakov a viac ako 30 ich bolo zranených. Ruská strana pritom podnikla opatrenia na úplné prímerie zo sýrskej strany a zabezpečila evakuáciu mŕtvych a zranených na území Turecka. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že letectvo Vzdušne-kozmických síl Ruskej federácie sa v tejto oblasti nepoužilo.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po útoku zvolal schôdzu o bezpečnosti. Rada NATO tak v piatok zorganizovala konzultácie o  situácii v Sýrii , a to v reakcii na žiadosť Ankary. V sobotu ruský líder Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spoločne viedli telefónny rozhovor, počas ktorého turecký vodca Putina požiadal, aby Turecko nechali v situácii “jeden na jedného” so sýrskymi silami. Erdogan tiež vyhlásil, že jeho krajina otvorila hranice s EÚ pre sýrskych utečencov . Podľa tureckých úradov opustilo krajinu cez tieto hranice už viac ako 47 tisíc migrantov.

 

Aero L-39 Albatros je prúdové podzvukové cvičné lietadlo vyvinuté v 60. rokoch v Česko-Slovensku. Pre svoju všestrannosť jé lietadlo obľúbené na základný, ale aj bojový letecký výcvik. Medzi jeho prednosti patrí jeho vysoká spoľahlivosť, jednoduchosť a nenáročnosť na obsluhu. V sýrskej taktike je niečo divné keď vysielajú výcvikové lietadlá ako L-39 bez stíhacieho sprievodu v hustých oblastiach rovno pod nos veľmi účinného ochranného dáždnika z F-16-tiek  tureckých vzdušných síl,  je to naozaj zlé a drahé rozhodnutie.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov