foto: MO ČR
Aktuality, Letectvo,

Senegal chce cvičné lietadlá L-39, podpis zmluvy bude v najbližších týždňoch

Podpis zmluvy v Česku na predaj štyroch cvičných lietadiel L-39 NG do Senegalu je na spadnutie. Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v západnej Afrike a možnosti oboch krajín pri jej riešení posunula spoločné rokovania, ktoré začali v roku 2018, výrazne dopredu.


S ministrom ozbrojených síl Senegalskej republiky Sidikim KABO a náčelníkom generálneho štábu tamojšej armády generálom Biramem Diop v piatok 17. januára rokoval námestník pre riadenie sekcie priemyselnej spolupráce ministerstva obrany Tomáš Kopečný. Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v regióne priniesla podľa námestníka Kopečného zásadný posun v dlho diskutovanom predaji štyroch cvičných lietadiel L-39 NG pre senegalské vzdušné sily.

 

21. januára, sa senegalské Ministerstvo hospodárstva a plánovania zíde s českými zástupcami v Londýne, aby finalizovali posledné detaily týkajúce sa financovania projektu. “Dohoda o nich by mala byť podpísaná v priebehu niekoľkých týždňov a kontrakt tak nadobudne účinnosť do konca marca tohto roka,” potvrdil Tomáš Kopečný.

Armády ČR a Senegalu sa spoločne podieľajú na zaistenie bezpečnostnej situácie v Mali prostredníctvom misií MINUSMA a EUTM.

 

“V súvislosti s rastúcou angažovanosťou ČR v regióne a kvôli veľmi dôležitému vplyvu, ktorý tu Senegal má, sme sa dohodli na užšej koordinácii a výmene informácií a skúseností. Senegal oceňuje aktívnu úlohu, ktorú ČR v regióne zohráva, “konštatoval námestník Tomáš Kopečný.

Senegal v regióne predstavuje pilier stability a ako jedna z mála krajín nezažíva bezpečnostnú krízu. Cez tisíc senegalských vojakov navyše pôsobí v západnej Afrike v rámci spoločných misií na podporu stabilizácie.

“V súčasnej dobe zároveň senegalské ozbrojené sily prechádzajú razantnou prestavbou a zvyšujú svoje schopnosti radom akvizícií, čo predstavuje veľkú príležitosť pre český priemysel. Okrem spomínaných lietadiel sa tak otvárajú dvere aj ďalším českým firmám, “potvrdil Kopečný.

Rokovania sa zúčastnil aj námestník ministra zahraničia Martin Tlapa, veľvyslanec Miloslav Machálek, zástupca riaditeľa EGAP Martin Růžička a viceprezident Aera Vodochody Jakub Hoda. Predstavitelia Senegalu zdôraznili dôležitosť projektu pre Senegalskú vládu a bezpečnosť, dôveru v ČR a Aero Vodochody ako spoľahlivých partnerov.

“Po historickom podpise zmluvy na modernizáciu letísk spoločností TRANSCON sa tak blíži ďalší hmatateľný dôkaz, ktorý nasvedčuje tomu, že sa väzby medzi našimi krajinami stále upevňujú,” potvrdil Kopečný.

V rámci rokovaní sa predstavitelia takisto dohovorili na rozšírení spolupráce aj do ďalších technologických oblastí, ktoré pomôžu pri spoločnom pôsobení v misiách v Mali aj v ďalších oblastiach západnej Afriky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov