© Foto: Public domain / Peter Zelizňák
Aktuality, História,

Vo Zvolene bude opravený cintorín Červenej armády. Budú tam vyryté aj mená vojakov

Slovensko, Poľsko, 21. februára 2020 (Sputniknews) – Tisíce ruských vojakov Červenej armády, ktorí boli pochovaní na vojenskom cintoríne vo Zvolene, konečne budú mať na hroboch svoje mená. Dôjde k tomu pri rekonštrukcii, ktorú nahlásila Ruská federácia.


Informuje o tom televízia TA3 s tým, že doteraz na cintoríne boli len dosky s menami veliteľov a najvyšších dôstojníkov. Mená obyčajných vojakov však chýbali a boli len súčasťou archívnych záznamov. Rekonštrukcia sa dotkne predovšetkým spoločných hrobov, kde je pochovaných vyše 17 tisíc vojakov.

 

Poznamenáva sa, že obnovou prejde aj zeleň, pretože korene stromov narušujú jednotlivé hroby .

“Ruská strana chce inštalovať tie tabuľky preto, aby potom ktokoľvek, kto príde na cintorín, mohol mať blízky kontakt s tým menom vojaka, ktorý tu padol za oslobodenie Slovenska,” uviedla primátorka Zvolene Lenka Balkovičová.

Okrem Ruskej federácie tiež aj slovenská vláda vyčlenila na rekonštrukciu 200 tisíc eur.

Balkovičová podotkla, že celá transakcia pôjde cez ruskú ambasádu, a mesto Zvolen len dáva súhlas k tomu, aby boli tabuľky inštalované.

“V tejto chvíli vyberáme, ktorú časť projektu za túto sumu sme schopní realizovať. V prvom rade by sme chceli upraviť vstup na cintorín Červenej armády tak, aby sme začali reštauračné práce hrobov, “podotkla primátorka.

 

Pripomína sa, že na cintoríne sú pochovaní vojaci, ktorí oslobodzovali Banskú Bystricu a boli pôvodne pochovaní tam na námestí SNP. Uvádza sa, že ruská strana by chcela stihnúť rekonštrukciu do začiatku mája, kedy sa vo Zvolene pripomenie 75 rokov ukončenia 2. svetovej vojny.

 

Boj s úradmi kvôli hrobom sovietskych vojakov v Poľsku

V polovici mesiaca sme informovali o tom, že spoločenský aktivista, práporčík v zálohe poľských ozbrojených síl Jarosław Tomczak prehovoril o svojom dlhoročnom boji s úradmi kvôli obnoveniu veľkého vojenského cintorína v poľskom Stargarde, kde boli pochovaní sovietski vojnoví zajatci.

“V mojom meste je Medzinárodný vojenský cintorín, kde bolo podľa pôvodných informácií pochovaných päť tisíc vojakov. Na základe databázy Memoriál som zistil, že je ich nie päť tisíc, ale 6,4 tisíc. V registri cintorína je zapísané sedem hrdinov Sovietskeho zväzu. Podarilo sa mi zistiť, že je ich 17. Z úzkej spolupráce s Ministerstvom obrany RF a veľvyslanectvom vo Varšave sa mi podarilo začať proces reštaurácie hrobov. V tomto roku budú hroby vojakov Červenej armády na Medzinárodnom vojenskom cintoríne komplexne zreštaurované, “povedal Tomczak na Medzinárodnej konferencii Jalta 1945: Ponaučenie z dejín.

Podľa jeho slov sa mu v priebehu overovania priezviska vojakov podarilo v roku 2014 nájsť zabudnutý vojenský cintorín – Neuen Kriegsgefangenenfriedhof – Nový vojenský cintorín.

 

“V rokoch 2014 až 2018 som zvádzal urputný boj s rôznymi úradmi o zachovaní tohto Nového vojenského cintorína na verejnom mieste … Úrady o tomto cintoríne nič nevedeli a nejavili záujem o dodatočné informácie. Nechcel som si myslieť, že by príčinou bol politický kontext, “podotkol.

Pripomenul tiež, že Červená armáda bola mnohonárodnostná.

“Na tomto cintoríne sú pochovaní občania jednej krajiny, ale nejednej národnosti … Nájdeme tu Rusov, Bielorusov, Ukrajincov, Gruzíncov, Tatárov, Kazachov a samozrejme Poliakov. Neustále som sa usiloval o to, aby boli na tom mieste vykonané prieskumné práce, aby bola overená správa, ktorú som napísal o Novom vojenskom cintoríne. Bola to veľmi náročná práca a nikto mi s tým nechcel pomôcť. Písal som a telefonoval, komu som len mohol, aj komu nemohol, “povedal Tomczak.

 

Aktivista takto “bojoval” dva roky. Konečne sa našli peniaze na prieskumné práce na území, kde bol podľa jeho údajov Nový vojenský cintorín. Ráno 30. septembra 2016 teda začali prieskumné práce. Hneď potom, čo boli odpratané smeti, boli nájdené prvé ľudské ostatky.

 

“Pri jednej kostre bol vojenský žetón, ktorý patril Zolotarjovovi Gerasimovi Štěpánovičovie. Ukázalo sa, že som mal pravdu … Myslel som si, že už je koniec problémov s Novým vojenským cintorínom, a odteraz bude všetko, ako má byť. Mýlil som sa. Úradníci nechceli tomuto územiu udeliť štatút vojenského cintorína. A bojoval som ďalej … V máji roku 2018 bol cintorínu tento štatút udelený, “povedal Tomczak.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov