© CC0 / Pixabay
Aktuality, História, Námorníctvo,

Bitka o “Moskvu”: Politika bráni vráteniu historického názvu slovenskej lode

Česko 20. februára 2020 (Sputniknews) – Nové meno pre rekreačné plavidlo, ktoré bude po rekonštrukcii spustené v českom meste Brno, vyvolalo polemiku medzi miestnymi úradmi. Zástupcovia magistrátu z Pirátov a KDU-ČSL nesúhlasili s výsledkami prieskumu, podľa ktorého si obyvatelia mesta priali vrátiť historický názov lode, teda “Moskva”.


 

Historický kontext lode

Námestník primátorky mesta Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) spoločne so svojimi kolegami Jaroslavom Suchým a Tomášom Koláčným (Piráti) navrhol vylúčiť pôvodné meno z elektronického prieskumu a v druhom hlasovaní navrhnúť jedno z mien, ktoré vybrali politici, a to Bratislavu alebo Moravu. K incidentu s novým názvom lode došlo potom, čo Dopravný podnik mesta Brna usporiadal online hlasovanie o mene lode na svojej stránke na Facebooku, keďže sa blíži koniec rekonštrukcie plavidla.

 

 

Z 1200 voličov Celkom 804 (67%) ľudí súhlasilo so zachovaním pôvodného mena. Je potrebné poznamenať, že anketa neponúkala alternatívne mená pre loď.

Výsledok hlasovania vzbudil nespokojnosť politikov. Kritik pôvodného mená Moskva Peter Hladík povedal: “Každým pomenovaním vysielame nejakú správu, nejakú hodnotu. Nevnímam žiadny dôvod, prečo pomenovávať loď po hlavnom meste Ruska. ”  Jeho názor podporil aj kolega z Pirátov Jaroslav Suchý, ktorý sa domnieva, že je ” loď pomenovaná v nejakom historickom kontexte, ktorý sa dnes už neoslavuje “.

 

Ako riešenie politici magistrátu mesta navrhli usporiadať druhé hlasovanie, z ktorého chcú vymazať historické meno lode Moskva a ponúknuť dve možnosti: Bratislava (partnerské mesto) a Morava (názov bol jednou z prvých lodí v brnenskej priehrade). Všimnite si, že Moskva je stále partnerským mestom Brna.

Dallas dvakrát v Brne

Samotná loď, ktorej sa ponúka nový (alebo starý) názov, sa teraz volá Dallas. Došlo k tomu nasledovne. Lodná doprava sa objavila na brnenskej priehrade už v 30. rokoch minulého storočia. Po krátkej prestávke vo vojnových rokoch bola lodná doprava obnovená a teraz má medzi konečnými bodmi 9 zastávok. K dispozícii je 5 jednopodlažných a dvojpodlažných lodí, ktoré sú spravované Dopravným podnikom mesta Brna (DPMB). Loď číslo 4805 bola postavená v roku 1955 na brnenskej priehrade a až do roku 1993 bola nazývaná Moskva, potom bola premenovaná na Dallas. Loď bola trikrát zrekonštruovaná: posledná oprava začala vo februári 2019.

Potreba zmeniť názov vznikla po plánovanej obnove lodného parku. Ako vysvetlil riaditeľ DPMB Ing. Miloš Havránek, keď došlo v rokoch 2010 až 2013 k obnoveniu vozového parku, kúpilo sa 5 nových lodí. Jedna z tých nových lodí dostala názov Dallas z toho dôvodu, že pôvodná loď s rovnakým názvom stratila technickú spôsobilosť a nemohla byť prevádzkovaná. Bola vytiahnutá na breh a zakonzervovaná. Volala sa stále Dallas, ale aj napriek tomu, že sa stále volala Dallas, pomenovali novú loď tiež Dallas. Máme vlastne teraz dve lode s týmto menom.

 

“V tejto chvíli je loď ešte v oprave. Mala by do Brna prísť na prelome februára-marca a budeme ju dorábať na brnenskej priehrade. Na vodu by mala ísť niekedy v júni. “

“Čakáme na rozhodnutie vedenia mesta, ako sa tá loď bude volať. Ona sa nemusí pomenovať vôbec. Podľa cestovného poriadku loď nemusí mať meno, ona môže mať číslo. To znamená, že nie je tlak na to, aby loď do uvedenia do prevádzky mala nejaký názov. Pre nás je dôležitejšie, že sa tá loď opraví, “povedal.

 

Rusko je fuj

V rozhovore poznamenal bývalý námorník a organizátor medzinárodných výletných plavieb Námorníci Petr Pravoslav Švihovec, že prieskum jasne ukázal túžbu mešťanov vrátiť meno Moskva lode a nesúhlas úradov iba potvrdzuje spolitizovanie motívov ich konania.

“Keď už sa teda raz o názve lode hlasovalo, tak nevidím dôvod, prečo by sa nemala pomenovať Moskva. Ale ak námestník primátorky Hladík uviedol, že každým pomenovaním vysielame nejakú správu, nejakú hodnotu a že nevníma žiadny dôvod, prečo pomenovávať loď po hlavnom meste Ruska, dal tým jasne najavo, že je to rozhodnutie politické, a že dnes skrátka fandíme druhej strane a Rusko je jednoducho fuj. Podľa mňa je zlé, keď sa aj také veci, ktoré patria do kultúry a histórie, ideologizujú a politizujú. Možno by si nikto tú loď nevšimol, ani by ju neriešil, ale podobných prípadov je za poslednú dobu naozaj nejako moc. Je to vlastne úplne rovnaká lajna s dianím okolo sochy maršala Koneva, neubytovaním ruských turistov v hoteli a chystanej zmene názvu námestia pred ruskou ambasádou v Prahe, “uviedol.

Názov Moskva je logický

Svoj názor na názov lode máme aj od riaditeľa brnenskej pobočky Národného pamiatkového ústavu (NPU) PhDr. Zdeňka Váchu. Vo svojom komentári uviedol oficiálne postavenie ústavu: “Národný pamiatkový ústav, územné odborné pracovisko v Brne, ako regionálne príslušná odborná organizácia štátnej pamiatkovej starostlivosti, považuje za logické, aby predmetná pamiatkovo obnovená loď niesla názov MOSKVA.”

 

Ako argument uviedol PhDr. Vácha skutočnosť, že v súčasnosti prebieha jej obnova s cieľom prezentovať loď v podobe čo možno najviac autentickej vzhľadom k dobe jej vzniku. Ministerstvo kultúry navyše v roku 2015 udelilo tomuto plavidlu status historickej pamiatky, takže spadá pod zodpovedajúci program ochrany kultúrneho dedičstva, zák. č. 20/1987 Zb. o štátnej pamiatkovej starostlivosti, v platnom znení).

Podľa jeho názoru by malo byť rozhodnutie o názve plavidla prijaté vzhľadom na názory odborníkov. “V meste Brno je celá rada tzv. Pamäťových inštitúcií, resp. akademických pracovísk, … ktoré by bolo možné zo strany reprezentácie mesta požiadať o stanovisko … k tejto veci. ”

 

“Organizovať anketu vo veci pomenovania lode, kultúrnej pamiatky, nie je podľa môjho názoru vhodné, ide o manipulatívny populizmus. Malo by to byť v rukách reprezentácie mesta, avšak rozhodnutie by malo byť kompetentné, “povedal Vácha.

Podľa neho nie je žiadny dôvod hľadať takzvané kompromisy, ale stojí za to nájsť optimálne riešenie, najlepšie z neho vylúčiť ideológiu a politiku, napríklad za pomoci odborníkov mimo radnicu. Doktor Vácha pripomenul, že v Brne je mnoho inštitúcií (Moravské zemské múzeum, Múzeum Mesta Brna, Masarykova univerzita, Moravský zemský archív, Národný pamiatkový ústav a pod.), Ktoré by bolo možné zo strany reprezentácie mesta požiadať o stanovisko (a návrh spôsobu riešenia) k tejto veci.

 

Demokratická nekompetentnosť

Okrem portálu DPMB vykonal prieskum tiež portál iDnes. V online dotazníku, ktorý ponúkol výber z troch mien, viac ako polovica respondentov hovorila o pôvodnom mene: 1521 z 2662.

Oficiálne hlasovanie by sa malo konať do konca marca na portáli brnoid.cz alebo pri osobnej účasti občanov s trvalým pobytom v Brne. Podľa bývalého námorníka Petra Pravoslava Švihovca, je zmena názvu lode úplne bežná. Nové meno je obvykle spojené s novým majiteľom lode, ale nie s politikou, povedal.

 

“Trebárs moja prvá výletná loď zmenila názov hneď šesťkrát. Ale určite to nikdy nebolo z politických dôvodov! Napokon aj po rozkradnutí Československej námornej plavby nezostali našim lodiam pôvodné názvy. O názve lode vždy rozhoduje jej majiteľ, “uviedol.

 

Podľa odborníka slúžia v tejto situácii spory o meno lode ako spôsob získania ďalších politických bodov. Okrem toho sa domnieva, že tento problém nie je hlavným problémom mesta Brna.

“Naozaj mi neprináleží hodnotiť osadenie brnenskej radnice, na to majú právo iba brnenskí voliči. Ale štítiť sa názvu lode Moskva, o ktorom rozhodli v ankete sami obyvatelia Brna, mi príde hlúpe. Od členov niektorých strán ma to ale v posledneu dobe neprekvapuje. Často ide práve o politikov, ktorí sa najviac oháňajú slovom demokracia. Akoby dotknutí tušili, že v ďalších voľbách nebudú ich šance na úspech nijako veľké, snažia sa preorať, čo sa dá. Podľa môjho tým všetkým iba zakrývajú svoju neschopnosť. A samozrejme si všimli, že podobnými hlúposťami získavajú väčšiu pozornosť médií. Navyše si nemyslím, že najväčším problémom mesta Brna je práve názov lode. “

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov