©nation
Aktuality, História,

Sýrsky parlament priznal genocídu Arménov v Osmanskej ríši počas prvej svetovej vojny

Sýria 14. februára 2020 (Sputniknews) – Sýrsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona o priznaní a odsúdení genocídy Arménov v Osmanskej ríši, uviedla tlačová služba zákonodarného orgánu.


 

“Parlament schválil návrh zákona o uznaní a odsúdení genocídy Arménov v Osmanskej ríši na začiatku 20. storočia … a rozhodol, že Arméni, Asýrčania a ďalšie národy, ktorí tvoria sýrsky národ, sa stali obeťou etnických čistiek, cieleného masakru a genocídy,” uvádza sa v tlačovej správe. Zákonodarný orgán vyzval parlamenty v iných krajinách, aby prijali podobné zákony. Parlament tiež “odsúdil pokusy popierania tohto zločinu a skresľovania historickej pravdy o ňom”.

 

“Teraz vidíme tureckú agresiu založenú na rasistickej osmanskej ideológii,” povedal hovorca parlamentu Hamuda Sabbag a uviedol, že genocídu Arménov spáchali “predkovia Erdogana”.
Poslanci uviedli, že takéto rozhodnutie umožní zabrániť opakovaniu takýchto zločinov v budúcnosti, a vyhlásili, že udalosti v Sýrii ukázali “skutočnú tvár agresívneho tureckého režimu”.

 

Oficiálne Damask opakovane obviňoval Turecko z okupácie sýrskych území. Sýrsky prezident Basar Asad vyhlasoval, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je zlodej a podieľa sa na rabovaní sýrskych území a zdrojov.

 

Na konci 19. a začiatkom 20. storočia dochádzalo v Osmanskej ríši k prenasledovaniu a stíhaniu Arménov, ktoré dosiahlo vrchol v roku 1915. Arménsko trvá tom, aby medzinárodné spoločenstvo uznalo arménsku genocídu v Osmanskej ríši. Turecko tradične tieto obvinenia popiera a tvrdí, že obeťami tragédie v roku 1915 boli ako Arméni, tak i Turci.

 

Ostrá reakcia Ankary na proces medzinárodného uznania arménskej genocídy z roku 1915 v Osmanskej ríši je jedným z hlavných dôvodov komplikovaných vzťahov medzi Tureckom a Arménskom. Turecko tiež vyzýva na vytvorenie medzinárodnej komisie historikov za účelom preštudovania archívnych dokumentov, ktoré sú v krajine k dispozícii, a vytvorenie objektívneho prístupu k udalostiam doby prvej svetovej vojny.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov