© Sputnik /
Aktuality, História,

Ministerstvo obrany Ruska zverejnilo tajné dokumenty o oslobodení Budapešti. O čom sa v nich hovorí?

Rusko, 14. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Ruské ministerstvo obrany zverejnilo na svojom portáli odtajnené dokumenty k 75. výročiu oslobodenia Budapešti od vojsk hitlerovského Nemecka. Sú to dokumenty z Centrálneho archívu vojenského úradu, vrátane schémy rozmiestnenia nepriateľa v čase začatia operácie.


 

“Metropola Maďarska mala pre nacistickú nemeckú armádu obrovský strategický význam. Kvôli tomu boli v blízkosti mesta vybudované obranné zariadenia z niekoľkých etáp a samotné mesto premenené v nedobytnú pevnosť, “oznámilo ministerstvo obrany.

Na portáli boli zverejnené rôzne dokumenty o vzťahu Hitlerovcov k vojnovým zajatcom, civilistom, vrátane protokolov výsluchov. Svedčí najmä o beštialitách nacistov voči ľuďom. Boli tiež zverejnené dokumenty potvrdzujúce fakty zúčtovania so židovským obyvateľstvom maďarského mesta Szeged.

“Tu, v židovskom gete, bolo uväznených 16 tisíc ľudí, ktorých pod zámienkou evakuácie vyslali v nákladných vagónoch smerom k Nemecku. Ďalší osud szegedských Židov nie je známy, “hovorí sa v spisoch.

Dokumenty pojednávajú o hrdinských činoch Červenej armády a jednotlivých vojakov. Napríklad o veliteľovi čaty Ivanovi Nikulnikovovi, ktorý celú noc odrážal útoky nepriateľských vojakov.

 

“Veliteľ čaty 12. batérie 4. divízie 109. húfnicovej delostreleckej brigády, poručík Ivan Nikulnikov, zorganizoval v noci z 11. na 12. februára 1945 v rámci bojovej úlohy zablokovania obkľúčenej skupiny nepriateľa kruhovú obranu a počas celej noci nepripustil nepriateľa k delu, pričom odrazil štyri útoky. V dôsledku toho bolo zabitých a zajatých 210 nemeckých vojakov, “upresňuje sa na portáli.

 

Bolo tiež zverejnené uznesenie Štátneho obranného výboru ZSSR z 27. októbra 1944, v ktorom sa Červenej armáde nariaďuje nemeniť ekonomický a politický poriadok v Maďarsku.

V dokumente sa vysvetľuje, že Červená armáda vstúpila do Maďarska “nie ako dobyvateľka, ale ako osloboditelka maďarského ľudu od nemecko-fašistického útlaku, a nemá iné ciele ako rozdrvenie nepriateľských nemeckých armád a likvidáciu nadvlády hitlerovského Nemecka v zotročených krajinách”.

Spisy pojednávajú o beštialitách Hitlerovcov voči obyvateľom Budapešti. Najmä o tom, ako v roku 1945 našli v oslobodenej maďarskej metropole tela 500 zabitých civilistov rôzneho pohlavia a veku, vrátane malých detí.

 

Je v nich upresnené, že ku koncu vojny boli miestni obyvatelia odsúdení na hladovanie, preto prijala sovietska vláda v marci 1945 rozhodnutie o vyslaní potravín do Maďarska, a od júna boli zavedené nové, väčšie prídely potravín. Ministerstvo obrany píše, že publikácia dokumentov je zameraná na ochranu historickej pravdy, čeleniu sfalšovania dejín a pokusom o revíziu výsledkov druhej svetovej vojny.

 

13. februára 1945 bola strategická útočná operácia 2. a 3. ukrajinského frontu za účasti lodí Dunajskej vojenskej flotily ukončená oslobodením Budapešti a porážkou obkľúčeného nemeckého zoskupenia. Operácia trvala 108 dní a nocí, od 29. októbra 1944, sovietska armáda oslobodila za nepretržitých bojov nielen Budapešť, ale aj centrálne oblasti Maďarska.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov