© REUTERS / Arnd Wiegmann
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Otras vo Švajčiarsku. CIA desiatky rokov používala miestnu kryptografickú spoločnosť pre medzinárodnú špionáž

Švajčiarsko, 12. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Švajčiarska vláda nariadila vyšetrenie činnosti kryptografickej spoločnosti Crypto AG. Dôvodom sa stali správy o účasti spoločností v špionážnej činnosti v prospech tajných služieb USA a Nemecka. Informovali o tom švajčiarske médiá.


 

V utorok televízna a rozhlasová spoločnosť RTS uviedla, že švajčiarska federálna vláda 15. januára nariadila vyšetrovanie činnosti spoločnosti Crypto AG. To bolo zverené bývalému federálnemu sudcovi Niklausovi Oberholzerovi, ktorý bude musieť predstaviť svoju správu do konca júna.

 

Operácia Thesaurus / Rubicon
Dôvodom k podobnému kroku švajčiarskych úradov sa stali výsledky predchádzajúceho vyšetrenia spoločne vykonaného novinármi zo švajčiarskej televízie Rundschau, nemeckej televíznej spoločnosti ZDF a amerického denníka The Washington Post.

 

Novinári zistili, že čoskoro po ukončení 2. svetovej vojny americká spravodajská agentúra CIA a nemecká spravodajská služba BND začali nadväzovať vzťahy s Crypto AG, ktorá poskytovala šifrovacie zariadenie pre ochranu tajných dát a správ po celom svete.

 

Od roku 1958 činnosť Crypto AG bola kontrolovaná prostredníctvom poprednej spoločnosti Minerva v Lichtenštajnsku a nakoniec v roku 1970 CIA a BND ju celkom kupili za 5 miliónov dolárov. Odvtedy spravodajcovia kontrolovali prakticky každú časť činností švajčiarskej spoločnosti, od rozhodnutia o prenajímaní, riadení predajov a tiež výroby vysoko technologických šifrovacích zariadení. Táto tajná operácia bola pomenovaná Thesaurus, neskôr Rubicon.

 

Zákazníkov Crypto AG bolo okolo 120 krajín, vrátane juhoamerických, Iránu, Vatikánu atď. Medzi nimi neboli Sovietsky zväz a Čína. V priebehu osemdesiatych rokov minulého storočia zariadenia Crypto AG obsluhovali približne 40% všetkých diplomatických káblov a ďalších vládnych komunikačných prostriedkov. Dáta z nich potom boli analyzované americkou národnou bezpečnostnou agentúrou NSA.

 

Uvádza sa, že hacknuté švajčiarske šifrovacie zariadenia hrali významnú úlohu napríklad pri rokovaniach v Camp Davide v roku 1979, pri kríze s americkými rukojemníkmi v Iráne v roku 1981, pre poskytovanie informácií Veľkej Británii počas vojny na Falklandských ostrovoch v roku 1982 a tiež počas americkej invázie do Panamy v roku 1989.

V roku 1993 nemecká spravodajská služba mala ukončiť svoju účasť v operácii a odovzdať svoj podiel v spoločnosti Spojeným štátom, ktoré pokračovali v operácii až do roku 2018.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov