.
Aktuality, História,

Pred 80 rokmi, začala sovietsko-fínska vojna

Zimná vojna, alebo fínsko-sovietska vojna bol ozbrojený konflikt medzi ZSSR a Fínskom, súčasť druhej svetovej vojny. Vypukla 30. novembra 1939, keď ZSSR bez vyhlásenia vojny napadol Fínsko, za čo bol v decembri vylúčený zo Spoločnosti národov. Vojna skončila prímerím 13. marca 1940. Fínsko bolo prinútené odstúpiť rozsiahle územia (Rybársky polostrov, Ladožskú Karéliu a Karelskú šiju). Nepresvedčivý výkon Červenej armády v tejto vojne viedol k prudkému prepadu jej prestíže a presvedčil Hitlera, že ZSSR ľahko porazí. Na druhej strane Červená armáda tak dostala šancu vykonať určitú reorganizáciu a nápravu niektorých chýb. Navyše na poste komisára pre obranu nahradil Klimenta Vorošilova – Semion Timošenko, čo Červenej armáde veľmi prospelo.


 

Fínska pechota v severnom Fínsku, 12. január 1940

 

Dôvody nevyhnutnosti napadnutia Fínska sa potvrdili v tom, že hneď, ako Nemecko zaútočilo na ZSSR, Fíni sa pridali k Hitlerovi. Vojenská matematika hovorila jasne: Ak by predtým nebol ZSSR získal od Fínska nárazníkové pásmo pred Leningradom, bol by Leningrad padol. ZSSR pred vojnou ponúkol výmenou za tieto územia Fínsku oveľa rozsiahlejšie územia v Karélii, čo Fínsko (na koho popud?) odmietlo, čím sovietom v podstate neostávala iná možnosť, ako sa pokúsiť preventívne silovo zabrať dané pásmo okolo svojho mesta, s ohľadom na nadchádzajúci jednoznačne sa rysujúci útok Nemecka a Západu celkovo.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov