foto: sputnik
Aktuality, História, Letectvo,

Zomrela ikona sovietskej kozmonautiky – Alexej Leonov

Dvojnásobný Hrdina Sovietskeho zväzu Alexej Leonov zomrel v 86. roku svojho života. Zomrel v Burdenkovej nemocnici o 12:40 moskovského času. Informovala o tom tlačová služba Kozmického výcvikového strediska pomenovaná po Jurijovi Gagarinovi.


Podľa jeho asistentky Natalie Filimonovej zomrel Aleksey Arkipovič Leonov po dlhej chorobe, nezverejnila podrobnosti. Je známe, že pohreb astronauta sa uskutoční 15. októbra o 11:00 na federálnom vojenskom pamätnom cintoríne v Mytišči v moskovskom regióne, kde pochovávajú tých, ktorí majú osobitné zásluhy, alebo tých, ktorí zomreli pri ochrane krajiny.

.

V roku 1960 sa dostal do prvej skupiny sovietskych kozmonautov, ktorí boli vybraní pre kozmické lety. Pri lete kozmickou loďou Voschod 2 v roku 1965 vystúpil ako prvý človek do voľného priestoru. K lodi bol pripútaný lanom na vzdialenosť 5,35 metra. Celkový výstup trval 20 minút, pričom 12 minút z toho sa odohrávalo mimo kozmickej lode. Neskôr bol v rámci sovietskeho mesačného programu cvičený za veliteľa lunárneho modulu a podľa viacerých zdrojov sa v prípade jeho úspechu mal stať prvým človekom na Mesiaci. Celý program bol ale zrušený a poslednou kozmickou misiou, na ktorej sa Leonov zúčastnil, bol medzinárodný experiment kozmických lodí Apollo 18 a Sojuz 19 (na ktorej bol Leonov veliteľom).

.
Narodil sa  30. máj 1934 v mnohopočetnej rodine v obci Listvianka v Kemerovskej oblasti. V roku 1947 sa s rodičmi presťahoval do Kaliningradu. V roku 1955 absolvoval začiatočný letecký výcvik v leteckej škole v meste Kremenčug a v roku 1957 ho ukončil v meste Čugujev.
.

V rokoch 1970 až 1991 bol Alexej Arkipovič Leonov zástupcom vedúceho výcvikového strediska kozmonautov. Kandidát technických vied, autor štyroch vynálezov a viac ako desiatich vedeckých diel, dvakrát hrdina Sovietskeho zväzu. V roku 1991 bol povýšený do hodnosti generálmajora letectva.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov