foto: timesofisrael.com
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo, Vojenská technika,

Izraelčania majú vlastnú verziu, prečo ich piloti zrazu strácajú signál GPS

Izraelskí piloti oznamujú stratu signálu GPS v blízkosti Tel Avivu takmer tri týždňe. Ich vedenie sa domnieva, že na vine by mohlo byť Rusko.


Medzinárodná federácia leteckých pilotných združení (IFALPA) oznámila prerušenia v tlačovej správe z 25. júna. Úrad pre správy letísk Izrael (IAA) potvrdil správy 26. júna. Rádiostanica izraelských obranných síl Galei Tzahal potom oznámila, že predtým neznáme prerušenia signálu GPS prichádzali z Ruska podľa článku BBC z 27. júna. Tento názor neskôr potvrdil Todd Humphreys, profesor na Univerzite v Texase skúmajúci satelitnú navigáciu, autonómne systémy a spracovanie signálu.

Humphreys uviedol, že jeho výskum zistil, že Rusko v uplynulom roku vysielalo jedinečnú kombináciu rušenia a falošných signálov zo Sýrie, ktoré nazýva „inteligentné rušenie“.

„Čo sa deje v Izraeli, nie je to, že Izrael je cieľom ruskej agresie, je to len to, že ide o jednoducho vedľajšie škody,“ povedal Humphreys.

Táto správa prichádza v čase keď sa americkí vojenskí lídri čoraz viac zaujímajú o absenciu prístupu k presným pozíciám, navigácii a časovaniu. GPS prerušenie môže odradiť lietadlá, ktoré sa spoliehajú na civilné GPS signály, povedal Humphreys. Domnieva sa, že ruská armáda urobila vylepšenia svojich vysielačov a zmena viedla k prerušeniu GPS.

“Zámerom nie je oklamať servery, ale odmietnuť službu,” povedal Humphreys. “Moje podozrenie je, že vysielania, ktoré robili posledný rok a pol zo Sýrie, sú primárne určené na odradenie dronov a vpádov do vzdušného priestoru, ktorý chcú ovládať.”

Humphreys povedal, že jeho odhad je, že signály prichádzajú zo základne Khmeimim v Sýrii. Povedal, že vie, že signály prichádzajú z tejto základne, pretože môže sledovať signál z vesmíru pomocou prijímača GRID na Medzinárodnej vesmírnej stanici vo vlastníctve Námorného výskumného centra Cornell Univerzity, Univerzity v  Texase a Aerospace Corp.

Zároveň Dana A. Gowardová, prezidentka Resilient Navigation and Timing Foundation, vyhlásila, že jej skupina a 14 ďalších námorných organizácií poslali požiadavku americkej pobrežnej stráži 25. júna, aby požiadali o medzinárodné uznesenie proti rušeniu GPS a spoofingu.

„Zablokovanie a spoofing GPS je jednoznačne nebezpečenstvo. Tieto signály sú kľúčové pre navigáciu a keď sú zasiahnuté … potom môžu predstavovať skutočné nebezpečenstvo pre bezpečnosť života, “povedala.

“Nepožadujeme od štátov, aby sa zdržali zasahovania do signálov GPS, ale o väčšiu transparentnosť, keď tak urobia. Rezolúcia žiada o oznámenie v prípade prerušenia služby.

Aj keď sa rezolúcia týkala len námorných cieľov, Gowardová verí, že by sa mala uplatňovať aj inde.

Kým rušenia zo Sýrie prebiehajú viac ako tri týždne, žiadne okamžité riešenie na zastavenie týchto signálov nie je evidentné. Yoab Zangvil, technologický riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Regulus Cyber, bezpečnostnej spoločnosti v Izraeli, povedal, že jeho firma pracuje na odhalení týchto útokov, aby mohla upozorňovať príslušné strany, kedy sú falšované.

Zatiaľ čo správy pochádzajúce z Izraela sa týkajú výlučne civilnej technológie, Humphreys povedal, že Rusi v minulosti dokázali blokovať vojenské vybavenie. V roku 2018 NBC News oznámila, že ruská armáda ruší signály americkým bezpilotným lietadlám ovplyvňujúcim vojenské operácie v Sýrii. Okrem toho generál Raymond Thomas, bývalý šéf veliteľstva špeciálnych operácií, povedal v roku 2018 na každoročnom sympóziu GEOINT v Flordii. „Práve teraz v Sýrii pôsobíme v najagresívnejšom prostredí elektronickej vojny na planéte.“

Rusko odmietlo zodpovednosť za útoky a označilo ich za „falošné správy“.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov