Zdroj: Army-technology.com
Aktuality, Vojenská technika,

Najväčšie obranné rozpočty na svete v roku 2019

Pri neuveriteľných 717 miliardách dolárov je americký obranný rozpočet viac ako štyrikrát vyšší ako v prípade Číny, zatiaľ čo India sa vyrovnáva iba jednej tretine Číňanov. Portál Army-technology uvádza pre rok 2019 desať najväčších obranných rozpočtov na svete na základe pridelených prostriedkov.


Najväčšie vojenské rozpočty na svete: rebríček top desiatich krajín v roku 2019

10. Južná Kórea – 42 mld

9. Rusko – 46,4 mld

8. Japonsko – 47 miliárd dolárov

7. Francúzsko – 48 mld

6. Veľká Británia – 49 mld

5. Saudská Arábia – 51 mld

4. Nemecko – 53 mld

3. India – 60,9 miliardy dolárov

2. Čína – 177 miliárd USD

1. Spojené štáty americké – 717 mld

 

10. Južná Kórea – 42 mld

Juhokórejský obranný rozpočet v roku 2019 sa zvýšil o 8,2% na 42 mld. Najvyšší medziročný nárast od roku 2008. Viac ako 65% rozpočtu je určených na údržbu vojsk a vojenského vybavenia. Výdavky na obranu v Južnej Kórei sa zameriavajú najmä na rozvoj a zlepšenie obranných kapacít na boj proti potenciálnym hrozbám zo strany konkurenčnej Severnej Kórey. Príspevky na obranu budú tiež podporovať potenciálne programy akvizície, vrátane systémov včasného varovania a kontroly vo vzduchu (AEW & C), protiponorkových vrtuľníkov, útočných vrtuľníkov, bojových systémov Aegis a zachytávačov balistických rakiet SM-3.

9. Rusko – 46,4 mld
Ruské obranné prostriedky v roku 2019 podporia viaceré programy vrátane ponoriek balistických rakiet triedy Borej, útočných ponoriek triedy Yasen a bojových lietadiel SU-57. Rusko vyčlenilo na svoj obranný rozpočet sumu 46,4 miliardy USD, ktorá vylučuje pridelenie prostriedkov Národnej garde, službe pohraničnej stráže a ďalším dôverným riadkovým položkám. Ruské ministerstvo obrany plánuje modernizovať svoje strategické jadrové aktíva, ponorky a povrchové plavidlá, lietadlá a vrtuľníky, ako aj svoje letecké spôsobilosti prostredníctvom uvedenia nových prostriedkov. Príspevky na obranu budú podporovať hlavné akvizičné programy Ruska vrátane ponoriek balistických rakiet triedy Borej (SSBN) a útočných ponoriek triedy Yasen, stíhacích lietadiel SU-57 a modernizovaných strategických bombardérov TU-160.

8. Japonsko – 47 miliárd dolárov
Japonská vláda vyčlenila na obranu v roku 2019 47 miliárd dolárov, čo umožňuje národu posilniť svoje obranné schopnosti, aby čelili potenciálnym hrozbám raketových systémov Severnej Kórey a strategických výziev z Číny. Očakáva sa, že Japonsko vyvinie viac možností schopnosti vo vesmíre, kyberpriestore a elektromagnetických zbraniach, pričom bude pokračovať v obstarávaní stíhacích lietadiel F-35A a modernizácii stíhacích lietadiel F-15 na prenos nových elektronických bojových zariadení. Rozpočtové prostriedky budú tiež podporovať výstavbu ponorky a dvoch torpédoborcov, ako aj obstarávanie deviatich lietadiel včasného varovania, rakiet SM-3 Block IIA a SM-3 Block IB pre systém obrany balistických rakiet.

7. Francúzsko – 48 mld
Francúzsky rozpočet na obranu v roku 2019 predstavuje 1,82% HDP krajiny. Francúzsko vyčlenilo v roku 2019 rozpočet na obranu vo výške 35,9 mld. EUR (48 mld. USD), čo predstavuje nárast o 4,7% oproti roku 2018. V rozpočte na bežný rok pripadá na rozpočet 1,82% hrubého domáceho produktu (HDP). Francúzsky obranný rozpočet je primárne poháňaný modernizáciou ozbrojených síl, bojom proti terorizmu a aktívnou účasťou na misiách NATO a medzinárodných mierových operáciách. Posledná alokácia bude podporovať dodávky nepriestrelných viest, obrnené vozidlá Griffon, útočné pušky HK416, vrtuľníky NH 90, multifunkčnú fregatu, hliadkový čln, viacúčelové plavidlo B2M, drony, lietadlá A400M, lietadlá C130J, a lietadlá MRTT.

6. Veľká Británia – 49 mld
Vláda Spojeného kráľovstva navrhla na obranu v roku 2019 – rozpočet vo výške 49 miliárd USD, čo predstavuje 2% jej ročného HDP. Viac ako 90% rozpočtu je vyčlenených na výdavky na obranné kapacity, ktoré sú riadené programami verejného obstarávania a zlepšovaním obrannej infraštruktúry. Očakáva sa, že obstarávanie ponoriek, vojnových lodí, bojových lietadiel, rakiet, dopravných lietadiel a pozemných zariadení a systémov bude predstavovať významný podiel pridelených rozpočtových prostriedkov na obranu Spojeného kráľovstva. Nový rozpočet bude podporovať hlavné programy obstarávania vrátane lietadiel triedy Queen Elizabeth, ponoriek triedy Astute, stíhacích lietadiel F-35 a obrnených vozidiel Ajax (Scout SV).

5. Saudská Arábia – 51 mld
Saudská Arábia poklesla svojimi prostriedkami na obranu v dôsledku nestabilných globálnych cien ropy a zemného plynu. Volatilita globálnych cien ropy a zemného plynu prinútila Saudskú Arábiu, aby v roku 2019 medziročne znížila svoje prostriedky na obranu o 9%. Najnovší rozpočet podporuje obranné schopnosti prostredníctvom nadobudnutia stíhacích lietadiel, stredne ťažkých vrtuľníkov, útočných vrtuľníkov, bojových lietadiel, obrnených vozidiel a rakiet. Saudská Arábia má tiež v úmysle modernizovať protibalistické obranné systémy v reakcii na vývoj balistických rakiet s dlhým doletom zo strany Iránu.

4. Nemecko – 53 mld
Nemecko plánuje obstarať vojenské transportné lietadlá, vrtuľníky, raketové systémy s viacerými raketami a bojové drony. Nemecko vyčlenilo v roku 2019 rozpočet na obranu vo výške 47,32 mld. EUR (53 mld. USD), ktorý zaznamenal najväčší nárast od konca studenej vojny. Národ však nedokázal splniť cieľ NATO vynaložiť aspoň 2% HDP na obranu. Zvýšenie výdavkov na obranu podporí nadobudnutie nových a modernizovaných zariadení, keďže nemecká armáda v súčasnosti trpí nedostatkom ťažkých zariadení, ako sú tanky, lietadlá a ponorky.Väčšina finančných prostriedkov je vyčlenená na obstarávanie vojenských dopravných lietadiel, vrtuľníkov, raketových systémov s viacerými raketami (MLRS) a dronov.

3. India – 60,9 miliardy dolárov
Indické prostriedky na obranu sú poháňané najmä protiteroristickými opatreniami a územným napätím s Pakistanom a Čínou. Indický rozpočet na obranu zaznamenal v roku 2019 medziročný nárast o 8%, ktorý bol spôsobený protiteroristickými opatreniami a územným napätím s Pakistanom a Čínou. Rozdelenie kapitálových a príjmových výdavkov predstavuje 34% a 66% celkového rozpočtu na obranu. Indická armáda má 56% podiel na najnovšej obrannej alokácii, po ktorej nasledujú letecké sily (23%), námorníctvo (15%) a vývoj (6%). Najnovšie rozpočtové prostriedky umožnia indickému ministerstvu obrany obstarať stíhacie lietadlá, námorné hliadkovacie lietadlá, útočné helikoptéry, rakety, vojnové lode, ponorky, hlavné bojové tanky (MBT) a drony.

2. Čína – 177 miliárd USD
Čína vyčlenila v roku 2019 rozpočet na obranu vo výške 177 miliárd USD. Územné spory so susednými krajinami a preteky v zbrojení s USA naďalej podporujú rast čínskeho vojenského rozpočtu v roku 2019. Najnovšie obranné prostriedky umožnia zvýšiť svoje vojenské schopnosti prostredníctvom modernizačných programov a indukcie pôvodne postavených stealth lietadiel, lietadlových lodí a anti-satelitných rakiet. Očakáva sa, že veľké obranné programy, vrátane stíhacích lietadiel Shenyang J-31 a Chengdu J-20, pozemných raketových systémov, dopravných lietadiel, vrtuľníkov a námorných plavidiel dostanú väčšie kvóty.

1. Spojené štáty americké – 717 mld
Rozpočet na obranu USA v roku 2019 uprednostňuje modernizáciu armády. V roku 2019 sa zvýšil o 4,9%, keďže vláda pokračuje vo svojom úsilí o modernizáciu vo vzdušnej, námornej a pozemnej oblasti. USA sa pustili do vojenskej modernizácie, aby si udržali pozíciu svetovej vojenskej super veľmoci. Vyčlenili si prostriedky na podporu realizácie programov jadrovej obrany a protiraketovej obrany. Väčšina finančných prostriedkov sa prideľuje na obstarávacie programy, ako sú tanky M1 Abrams, balistické rakety, lietadlá F-35, vrtuľníky AH-64E Apache a UH-60 Blackhawk, ľahké taktické vozidlá (JLTV) a satelitné systémy AEHF (Advanced Extremely High Frequency ).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov