.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Do českého Senátu dorazí ťažká váha: metrák podpisov petície 100 000 občanov požadujúcich zakotvenie ústavného práva na zbraň

Zástupcovia viac než 100 000 signatárov novej petície »Za zachovanie práv bezúhonných občanov v oblasti legálnych zbraní« a ľudskoprávno – bezpečnostnej organizácie LIGA LIBE reprezentujúcej práva 300 tisíc legálnych držiteľov zbraní odovzdajú v stredu 12. júna 2019 do rúk senátorov v budove Senátu petičné hárky s fyzickými podpismi občanov vážiacimi okolo 100 kg. Podľa vyjadrenia senátorov takú masívnu petíciu v Senáte nepamätajú.


“To, že bezpečnosť zohráva pre občanov čoraz dôležitejšiu úlohu je spoznať nielen podľa mediálneho záujmu a tém volieb posledných rokov, ale my to jasne vidíme aj z toho, že pri našej predchádzajúcej petícii» Proti regulácii zbraní a sebaobranných prostriedkov zo strany EÚ «trval zber a prekonanie hranice 100 000 podpisov štyri roky v rokoch 2014-2018, zatiaľ čo táto nová petícia dosiahla 100 tisíc podpisov za jediný rok, pričom sa jedná o naozajstné papierové podpisy s náležitosťami podľa petičného zákona. Nejde teda o žiadnu online petíciu, ktorú by inak nebolo problém elektronicky šíriť a “naklikať” v mnohonásobne väčšom množstve. Zaujímavé je, že sa nejedná len o podpisy držiteľov zbraní, poľovníkov a športových strelcov, ako by sa niekto mohol domnievať, ale pri zbere podpisovali aj desaťtisíce občanov nemajúcich vôbec zbrojný preukaz, od mládeže až po najstarších seniorov. Prekvapivo často a ochotne podpisovali aj mamičky s kočíkmi. Je potešiteľné, že aj všetci títo občania z radov laickej verejnosti si želajú zachovanie bezpečnosti a skvele nastavených zbraňových zákonov, a plne sa stotožňujú s myšlienkou ústavného práva na zbraň, “uviedol Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v., prezident organizácie LIGA LIBE.

K ústavnému právu na zbraň so svojím podpisom pod petíciou prihlásila už rada známych osobností a ústavných činiteľov, vedľa prezidenta Zemana s manželkou tiež premiér Babiš, predseda snemovne Vondráček, napr. Aj prvý kozmonaut Remek ai. Na spoločenský dopyt na ústavné právo na zbraň teraz tiež reaguje významná skupina senátorov, ktorá chce novelou konkrétne navrhnúť “Právo brániť život svoj alebo život iného človeka aj so zbraňou” formou doplnenia tohto práva do tzv. Charty základných práv a slobôd, ktorá je súčasťou nášho ústavného poriadku. Zaujímavosťou je, že naposledy bola charta menená pred 20 rokmi, a to v neprospech občanov, keď bola predĺžená lehota na policajné zadržanie bez súhlasu súdu z 24 na 48 hodín. Teraz by mala byť základné práva osôb na život a jeho obranu naopak posilnená za podmienok ustanovených zákonom, tiež čo povedie k zvýšeniu právnej istoty veľkého množstva občanov.

“Českomoravská poľovnícka jednota reprezentujúci poľovnícku komunitu vo svojom oficiálnom vyhlásení jednoznačne podporuje zakotvenie ústavného práva na zbraň. Vážme si to, že prežívame dlhú dobu mieru, a že stále patríme medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Nemožno však zaspať na vavrínoch. Keď vidíme, ako krátkozrako v iných krajinách aj západne od nás, pod rúškom boja proti terorizmu kontraproduktívne odzbrojujú bezúhonných občanov a osekávajú ich práva, čo však zjavne ani štatisticky bezpečnosť a zníženie zločinnosti a terorizmu neprináša, tak je jasné, že garancia ústavného práva občanov na zbraň u nás je praktickým aj symbolickým krokom k zachovaniu vnútornej aj vonkajšej bezpečnosti nás všetkých aj do budúcnosti, “uzavrel Dr. Ing. Bohumil Straka, člen zahraničnej komisie Českomoravskej poľovníckej jednoty.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov