F-16
Aktuality, Letectvo,

Organizátor Medzinárodných leteckých dní prestal byť relevantným partnerom pre Ministerstvo obrany

Z plnenia úloh v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu sa na Slovensko v uplynulom období vrátilo celkovo 336 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V priestoroch 13. mechanizovaného práporu v Leviciach im za nasadenie a reprezentáciu vlasti okrem ich rodín osobne poďakoval aj podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Vojaci pôsobili v Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, ako aj v rámci výcvikovej misie v Belgicku a Poľsku, v námornej misii v Stredomorí či v ďalších krajinách Blízkeho východu.


 

 

“Slovenskí vojaci dokazujú už niekoľko rokov, že v medzinárodných misiách a operáciách sú významným prínosom. Ich pôsobenie za hranicami domoviny je predovšetkým znakom spolupatričnosti, jednoty a solidarity s našimi spojencami,” uviedol minister R. Kaliňák, podľa ktorého navrátilci z misií a operácií dlho čakali na moment, kedy uvidia svojich blízkych. “Prišiel čas vrátiť sa k tomu, čo vám je najdrahšie. Rád by som vám preto vzdal môj rešpekt a úctu a poďakoval sa za vašu službu vlasti,” pokračoval šéf rezortu obrany. Prioritou je podľa ministra ďalší rozvoj ozbrojených síl, a to tak, aby bol kvalitný výcvik a ľudská sila dopĺňaná aj modernými zbraňovými systémami a kvalitnou infraštruktúrou. “Keďže rodinné zázemie je základom pre dobrú službu vlasti, do budúcej chceme napríklad otvoriť brány základní pre rodinných príslušníkov vojakov. Skvalitňovaním infraštruktúry a budovaním komunitného života chceme prispieť práve k tomu, aby aj príbuzní vojakov mali pocit, že sú súčasťou vojenskej rodiny,” prezradil minister Kaliňák.

 

Slovenskú republiku od jej vzniku reprezentovalo v rámci medzinárodného krízového manažmentu v zahraničných misiách a operáciách celkovo takmer 22-tisíc slovenských vojakov a vojačiek. Pri príležitosti slávnostného privítania príslušníkov medzinárodného krízového manažmentu boli približne 300 vojakom udelené vyznamenania, pričom viac ako stovke vojakov bol odovzdaný aj Pamätný kríž vojnového veterána.

 

Stanovisko Ministerstva obrany SR k tvrdeniam organizátora Medzinárodných leteckých dní SIAF

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim a manipulatívnym tvrdeniam Slovenskej leteckej agentúry, s.r.o. – organizátora Medzinárodných leteckých dní SIAF v súvislosti s rozhodnutím rezortu obrany neparticipovať na organizácii tohto podujatia. Ministerstvo obrany SR od januára 2024 avizuje, že sa nebude podieľať na podujatí SIAF 2024 a priebežne o tom informovalo svojich domácich a zahraničných partnerov. Dôvody sú termínové, logistické, finančné a hlavný dôvod je príprava centrálnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

 

 

Reputácia rezortu obrany nestojí a nepadá na SIAF a reputačné riziko môže svojím konaním spôsobiť, iba ak sám organizátor. Ten pristúpil k tohtoročnej prezentácii podujatia, odosielaniu pozvánok či predaju vstupeniek aj napriek tomu, že s Ministerstvom obrany SR nemá do dnešného dňa uzatvorenú realizačnú zmluvu o spolupráci pri organizovaní medzinárodných leteckých dní.

 

Organizátor má uzatvorenú “len” Rámcovú zmluvu zo dňa 24.3.2021, pričom zjednodušene možno konštatovať, že rámcová zmluva upravuje podmienky uzatvorenia realizačnej zmluvy. Avšak, SIAF je možné organizovať pre ten, ktorý rok výlučne na základe podpísanej a zverejnenej realizačnej zmluvy. Organizátor tak realizoval všetky aktivity v súvislosti so SIAF 2024 “na vlastnú päsť”.

 

Zároveň v liste z októbra 2023 adresovanom MO SR sám organizátor deklaruje, že za posledné roky náklady na financovanie podujatia SIAF výrazne stúpli, pričom ich nie je každoročne schopný pokrývať – a teda si nevie predstaviť, aby podujatie SIAF ďalej organizoval za podmienok stanovených v rámcovej zmluve. Organizátor teda v očiach MO SR prestal byť relevantným partnerom, s akým by sme si vedeli predstaviť organizáciu tohto typu podujatia. Napokon, podľa medializovaných informácií z ekonomických dôvodov odstúpila Slovenská letecká agentúra, s.r.o. aj od organizácie tohtoročného Festivalu letectva v Piešťanoch.

 

Ministerstvo obrany taktiež podalo žalobu na Slovenskú leteckú agentúru, ktorá ani po viacerých výzvach zo strany ministerstva neuhradila faktúru za nájom priestorov počas minuloročného podujatia SIAF 2023. Aj preto sa táto spoločnosť stala pre ministerstvo obrany nedôveryhodným partnerom pri organizácii medzinárodných leteckých dní.

 

Nie je tiež pravdou, že finančné a logistické náklady spojené s organizáciou podujatia vždy znášala spoločnosť Slovenská letecká agentúra. Bez poskytovania súčinnosti Vzdušnými silami Ozbrojených síl SR by organizácia podujatia takéhoto formátu nebola možná. “Ozbrojené sily SR začali prípravy osláv 80. výročia SNP už v decembri 2023, kedy v rámci tohto procesu identifikovali ako možné riziko organizáciu leteckých dní SIAF. Vzhľadom na vysokú náročnosť na logistické a materiálne zabezpečenie oboch aktivít plánovaných v takmer identickom čase na dvoch vzdialených miestach nebolo ich vykonanie z pohľadu OS SR možné,” uviedol hovorca OS SR Štefan Zemanovič, ktorý dodal, že objednávateľom leteckých ukážok a techniky boli Vzdušné sily OS SR.

 

 

Sme presvedčení, že rezort obrany postupoval v súlade s príslušnou rámcovou zmluvou a nie je si vedomý porušenia akýchkoľvek dohodnutých zmluvných podmienok. Do budúcnosti plánuje rezort pripraviť strešný formát podujatia s komplexnou prezentáciou pozemných a vzdušných síl.

 

Ministerstvo obrany taktiež nebráni Slovenskej leteckej agentúre organizovať ďalšie ročníky Medzinárodných leteckých dní SIAF, avšak vzhľadom na vyššie uvedené v jej vlastnej réžii a bez účasti rezortu obrany. Celú záležitosť preto ministerstvo obrany považuje týmto za uzavretú a nebude sa k nej viac vyjadrovať.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov