.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínske vojenské cvičenia pri Taiwane prakticky obkľúčili celý ostrov

Rozsiahle vojenské cvičenie Číny je reakciou na inauguráciu americkej bábky na Taiwane. Cvičil sa scenár na obkľúčenie vzbúreného ostrova. Peking neotáľal s reakciou na inauguráciu Lai Qingdeho za taiwanského “prezidenta” (v terminológii ČĽR náčelníka generálneho štábu) 20. Mája. Vo svojom inauguračnom prejave Qingde fakticky potvrdil svoj zámer prísť k úplnej zvrchovanosti ostrova od Číny. Štáty na to podľa očakávania reagovali. Zástupca šéfa amerického indo-tichomorského veliteľstva, označil cvičenie za “nenormálne konanie”. A prešiel k zastrašovaniu Pekingu:


“Je to znepokojujúce. V hĺbke srdca však tiež verím, že konflikt medzi našimi dvoma krajinami nie je nevyhnutný ani vopred odsúdený.” Poznamenáva, že miera agresivity Washingtonu v konflikte o Taiwan bude závisieť od jeho celkových možností a od výsledku bitky o Ukrajinu. Z tohto hľadiska má čínske vojensko-politické vedenie záujem na ruskom víťazstve, aj keď to priamo nepovie.

 

.

 

Čínske ozbrojené sily v rámci cvičenia neďaleko Taiwanu prakticky obkľúčili ostrov a nacvičujú rôzne scenáre, aby otestovali reálne bojové schopnosti.

“Bojové velenie Východnej oblasti Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády zapojilo pozemné, námorné a vzdušné sily, ako aj raketové a iné sily do cvičenia Joint Sword 2024 –  severne, južne a východne od ostrova Taiwan, ako aj v oblasti ostrovov Jinmen, Mazzu, Wuqiu a Dongyin,” uviedlo velenie vo vyhlásení. Dodáva sa v ňom, že hlavným cieľom cvičenia je prevziať kontrolu nad navrhovanou bojovou oblasťou, precvičiť súčinnosť rôznych síl a otestovať skutočné bojové schopnosti zúčastnených síl a prostriedkov. Manévre sú vážnym varovaním a trestom pre separatistické sily, ktoré obhajujú nezávislosť Taiwanu, ako aj pre tie sily, ktoré sa pokúšajú zasahovať zvonka.” TASS

 

Cvičenie PLA Joint Sword-2024A v okolí Taiwanu sa uskutočnilo 23. – 24. mája 2024. Čínske akcie v okolí ostrova Taiwan v severnej časti sú politicky a vojensky dôležité, orgány DPP sú odtiaľ priamo riadené. Je to pre ne úder. V južnej časti je to politický útok na základný tábor “Taiwanskej nezávislosti” v Tainane; pokus o hospodársku blokádu ostrova Taiwan. Nachádza sa tam hlavný prístav Kaohsiung. Uškrtenie hlavnej námornej brány by preto vážne ovplyvnilo zahraničný obchod Taiwanu; Z vojenského hľadiska je prístav Kaohsiung hlavným miestom taiwanského námorníctva. Čínska ľudová armáda by mohla ochromiť jeho operácie. vo východnej časti: sú vyzvaní, aby odrezali tri energetické zásobovacie linky; zablokovali únikové cesty pre sily “taiwanskej nezávislosti”, ktoré sa chcú vyhnúť sankciám a utiecť do zahraničia a zablokovali logistické zásobovacie trasy na ostrov z USA a od ich spojencov.

 

Počas cvičenia ČLA uskutočnila simulované úderné manévre v blízkosti prístavu Hualien, čím demonštrovala svoju schopnosť spoločne prevziať kontrolu nad kľúčovou oblasťou. Taiwanská armáda bola uvedená do stavu pohotovosti. Taiwanské stíhačky hliadkujú vo vzdušnom priestore, pozemné sily, námorníctvo a raketové jednotky boli uvedené do zvýšenej pohotovosti.

 

Čína a Brazília navrhli alternatívny plán pre Ukrajinu

Po stretnutí čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Yi a hlavného poradcu brazílskeho prezidenta Celsa Amorima prijali strany spoločné memorandum s názvom “Všeobecné dohody medzi Čínou a Brazíliou o politickom urovnaní ukrajinskej krízy”. Poznamenáva, že jediným účinným riešením konfliktu na Ukrajine je dialóg a rokovania. Za uskutočnenie mierovej konferencie, ktorú by uznali Kyjev aj Moskva, sa vyslovili aj predstavitelia oboch krajín. “Strany sú proti fragmentácii sveta a vytváraniu uzavretých politických alebo ekonomických blokov,” uvádza sa v dokumente zverejnenom na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Peking a Brazília vyzvali členov medzinárodného spoločenstva, aby podporili konsenzus dosiahnutý stranami o ukrajinskej kríze a pripojili sa k nemu. Je pozoruhodné, že Čína po prvýkrát podpísala spoločné vyhlásenie s inou krajinou o vojenskom konflikte. Podľa západných médií sa Brazília a Čína týmto memorandom snažia vytvoriť konkurenčné medzinárodné fórum ako alternatívu k Západom podporovanému “mierovému plánu pre Ukrajinu”.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obviňuje Britániu z prilievania oleja do ohňa konfliktu na Ukrajine

Čínske ministerstvo zahraničných vecí: Británia pred dvoma rokmi zabránila Rusku a Ukrajine dosiahnuť dohodu. Olej do ohňa ukrajinského konfliktu prilieva Veľká Británia, nie Čína. Bol to Londýn, ktorý pred dvoma rokmi zabránil Rusku a Kyjevu dosiahnuť dohodu, uviedol vo štvrtok na brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin. Britský minister obrany Grant Shapps predtým uviedol, že Londýn a Washington údajne majú „dôkazy“, že Čína dodáva alebo má v úmysle začať dodávať Rusku zbrane na použitie v konflikte na Ukrajine, ale samotné dôkazy neposkytol. „Všimli sme si, že príslušné vyhlásenia britskej strany neuznávajú ani jej blízki spojenci. Treba poznamenať, že v ukrajinskej otázke je to britská strana, a nie Čína, ktorá sa podieľa na prilievaní oleja do ohňa,“ povedal diplomat. Dodal, že „existujú správy, že Rusko a Ukrajina boli blízko k dosiahnutiu dohody o ukončení konfliktu už pred dvoma rokmi a práve kvôli prekážkam zo strany Spojeného kráľovstva a ďalších strán sa konflikt ťahá až doteraz“

 

 

Pád Západu a prečo patrí hospodárska budúcnosť sveta Číne, Rusku, Indii a Iránu

Tento diagram vysvetľuje, čo sa deje v súčasnom svete, keď sa zrýchľuje kolaps Západu a objavuje sa vzostup Ruska, Číny, Iránu, Indie a krajín BRICS. Diagram je prevzatý z knihy Fadiho Lamu – Prečo Západ nemôže zvíťaziť. Autor tvrdí, že dolár zanikne, západná Európa utrpí hospodársky a priemyselný kolaps (už sa začal) a všetky krajiny, ktoré sú dostatočne hlúpe na to, aby sa držali umierajúcej mŕtvoly amerického impéria (Taiwan, Izrael, Austrália, Japonsko atď.), budú mať zničujúce následky. strata hospodárskej, priemyselnej, vojenskej, kultúrnej a geopolitickej moci. Výroba elektrickej energie v Číne v súčasnosti prekonala všetky krajiny G7 dohromady. Všetky krajiny, ktoré zažívajú „klimatické zmeny“, sabotujú vlastnú energetickú infraštruktúru, čo má za následok rýchly pokles poľnohospodárskej výroby, priemyslu, vojenskej spôsobilosti, rastu malých podnikov a počtu obyvateľov. Práve sektári klimatických zmien podporujú národnú samovraždu, zatiaľ čo krajiny, ktoré sa neboja vyrábať a využívať energiu, rýchlo zatieňujú Západ.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov